Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 oktober 2016

  Antibiotikaanvändningen ökar i Europa

  Nu ökar användningen av antibiotika i djuruppfödningen i flera länder i Europa. I vissa länder används mer än 40 gånger så mycket som i Sverige. Det visar ny statistik skriver Dagens Nyheter.

   Striktare regler för antibiotikaanvändning i djuruppfödning väntas också inom kort.
  Striktare regler för antibiotikaanvändning i djuruppfödning väntas också inom kort. FOTO: Mostphotos

  Siffrorna kommer från Europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA. Mest antibiotika används i Spanien, Italien och Cypern. I Spanien används runt 40 gånger mer antibiotika i djuruppfödningen jämfört med Sverige.

  I rapporten som kom förra året pekades på en mer nedåtgående trend. Den nya statistiken visar nu att användningen ökar trots larmen om ökade risker för resistenta bakterier.

  – Förra året var jag mycket mer positiv än i år. Det jag såg som positiva trender då är mycket mer osäkert i år. Och jag är besviken på Italien där utvecklingen tidigare pekade rakt ner, men nu ser det ut som en rekyl för 2014 och de förklarar inte varför, säger Christina Greko, veterinär och antibiotikaexpert på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, till DN.

  Spanien i topp

  Mest antibiotika i djuruppfödningen används i särklass av Spanien, Cypern och Italien är de europeiska länder som använder i särklass mest antibiotika i sin djuruppfödning. Där används runt 40 gånger så mycket som i Sverige.

  Minst antibiotika används i de nordiska länderna där Norge använder minst med 3,1 milligram per kilo djurkropp. Det kan jämföras med Spaniens 419 milligram.

  Polsk import

  Till de länder som ökat sin användning hör Polen. Där används 141 milligram per kilo.

  – Polen bekymrar mig lite, bland annat eftersom Sverige ökat sin import därifrån, säger Christina Greko.

  Sverige importerar mer än hälften av det kött som konsumeras och de senaste åren har den polska importen ökat kraftigt. Polen är tredje största importland efter Tyskland och Danmark när det gäller fläskkött och på fjärde plats när det gäller import av nöt och fågel.

  LÄS OCKSÅ: LRF irriterat över Umeås polska kött

  Relaterade artiklar

  Till toppen