Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 februari

  Trillinglycka på gården Östrave

  Kon Kajsa på gården Östrave i Värmland var enligt mjölkbonden Mattias "gigantisk" under dräktigheten. Men döm om hans förvåning när Kajsa till slut födde trillingar!

  – Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Mattias Österve.

  FOTO: Privat

  Under måndagsförmiddagen förstod mjölkbonden Mattias Österve att det snart var dags för en av hans kor att kalva.

  – Jag misstänkte att det skulle dra igång så jag tog på mig insemineringshandskarna och kände efter. Det fanns väldigt många fötter därinne och jag trodde först att det var tvillingar. Min första tanke var: ”Jävlar, det här skulle jag ha gjort innan klockan 16 för då är det billigare med veterinär om jag inte skulle klara det själv”, berättar Mattias Österve.

  ”Väldigt många fötter”

  Men än var det inte dags och Mattias Österve väntade. Och väntade. Och väntade.

  Vid 20-tiden på kvällen hade kon ännu inte kalvat och då gjorde Mattias själv slag i saken. Han tog tag i en av kalvarnas fötter och drog.

  – Det var rätt fot som tur var och kalven kom ut fint. Jag lade henne vid kons huvud så att hon inte skulle resa sig och så tog jag tag i ännu en fot. Det gick också bra. Jag trodde att allt var klart eftersom de två kalvarna var så pass stora, men jag tog ändå det säkra före det osäkra. Och mycket riktigt, långt därinne kände några fötter till.

  ”Aldrig har trillingar fötts här på gården”

  En liten tjur och två kor av rasen SRB brun kom av vad som kunde ha blivit en dramatisk historia. Enligt Mattias Österve är det ovanligt att den här typen av kalvningar slutar bra.

  – Tvillingar har jag varit med om, men aldrig någonsin har en ko fött tvillingar här på gården. Det är väldigt ovanligt, det har jag förstått efter att ha pratat med grannarna på gårdarna runt omkring. Det är sällan som det går bra och alla kalvar överlever.

  Två av de tre kalvarna måste matas eftersom de inte har förstått att dia ännu, och Mattias har gjort det rätt lätt för sig när det kommer till att skilja dem åt.

  – De ärver ju mammans namn så det blir två Kajsa och en kalle, skrattar Mattias Österve.

  LÄS OCKSÅ: Lycklig nedkomst för återfunnen rymlingLÄS OCKSÅ: Nu får dikorna göra comebackLÄS OCKSÅ: Projekt ”Romeo” – så gick det sen

  Till toppen