Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 augusti 2018

  Torkans slag mot svenska grönsaker

  Sommarens extrema väder har inneburit en mycket tuff säsong för grönsaksodlarna. Torkstressade och brådmognande grödor, ett mycket högt insektstryck och odlingar som helt torkat bort skapar brist på svenska produkter.

   Årets torka och värme har lett till att vitkålen brådmognar, och blir betydligt mindre än normala år. Generellt är det lägre skörd på allt som ska lagras in, enligt Mellansvenska odlarna.
  Bild 1/2 Årets torka och värme har lett till att vitkålen brådmognar, och blir betydligt mindre än normala år. Generellt är det lägre skörd på allt som ska lagras in, enligt Mellansvenska odlarna. FOTO: Mellansvenska odlarna
   Sommarens extrema väder gör att det inte kommer finnas tillgång till svenska grönsaker hela säsongen, säger Karin Oscarsson, på Mellansvenska odlarna.
  Bild 2/2 Sommarens extrema väder gör att det inte kommer finnas tillgång till svenska grönsaker hela säsongen, säger Karin Oscarsson, på Mellansvenska odlarna. FOTO: Mellansvenska odlarna

  Trots tillgång till bevattning har sommarens extrema torka inneburit en stor prövning för landets grönsaksodlare. Hos många har varken tiden, arbetskraften eller bevattningsmaskinerna räckt till för att kompensera det uteblivna regnet under tre månader. Grödorna har blivit stressade, de skördade volymerna är generellt betydligt lägre, och i de allra värsta fallen har odlingar helt torkat bort när bevattningen inte räckt till. Insektstrycket har också varit mycket stort vilket ger höga putsningskostnader och innebär att det krävs mer arbetskraft för att få ihop samma mängd.

  – Det här är ett oroande läge. Vi kommer inte att ha tillgång till svenska produkter hela säsongen, säger Karin Oscarsson, på den ekonomiska föreningen Mellansvenska odlare, MOEK, som ägs av ett femtiotal grönsaks- och bärodlare.

  Kan bli problem vid lagring

  Den svenska vitkålen som vanligtvis väger mellan 2 och 3 kilo per huvud har brådmognat och måste skördas redan vid cirka 1,5 kilo.

  – Generellt sett är det en lägre skörd på allt som ska lagras in. Vi vet heller inte hur de torkstressade produkterna beter sig i lager, de kanske inte alls håller lika länge, säger Anette Borgström, försäljningschef på MOEK.

  Däremot finns det undantag, grödor som exempelvis zucchini, som trivts bra i värmen och gett mycket god skörd i år.

  Torkan under sommaren har inte bara påverkat kvantiteten utan även kvalitéten på de svenska grönsakerna. Det kan till exempel handla om att blomkålen tenderat att bli gulaktig eftersom den inte kunnat skugga sig från ihållande sol. Ett annat problem är att ytterbladen på salladshuvud fått en bränd kant, kantbränna.

  Priserna måste upp

  – Alla sådana här avvikelser påverkar det estetiska men inte produkternas smak på något sätt, säger Sara Berger, VD på den ekonomiska föreningen Sydgrönt som ägs av ett 70-tal sydsvenska odlare.

  Hon påpekar att dialogen och förståelsen från handelns sida varit bra under säsongen. Till exempel har butiker satt upp skyltar med förklaringar till vad kantbränna är på sallad och uppmuntrat konsumenter att stödja svenska odlare i torkan genom att köpa produkterna. Till följd av mindre tillgång har priserna stigit på många produkter.

  – Men de högre priserna kompenserar inte odlarna fullt ut ekonomiskt för det de har gått igenom i sommar, säger Sara Berger.

  Kent Gunnarsson, på Åsens Grönsaksodling i Halland, påpekar att priserna i höst måste stiga rejält, efter den ”naturkatastrof” som sommaren inneburit för många odlare.

  – Vi hoppas i alla fall kunna få täckning för de fasta kostnaderna, säger han.

  LÄS OCKSÅ: Stor brist på likviditet ute på gårdarna.

  LÄS OCKSÅ: Tre föreningar ger respit till odlare.

  Relaterade artiklar

  Till toppen