Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 maj 2018

  ”Det här är den torraste maj sedan 1992”

  Stora delar av Skåne lider av torka, vilket slår mot vårbruket. Också rapsbaggarna ställer till med stora problem på flera håll i landet.

   Så här fint blommar inte rapsen på alla fält i Sverige i år.
  Så här fint blommar inte rapsen på alla fält i Sverige i år. FOTO: PICASA/MOSTPHOTOS

  Anders Adholm, som arbetar för HIR Skåne, säger:

  – Det här är den torraste maj i stora delar av Skåne sedan 1992 och enligt den statistik jag har framför mig är detta den hittills torraste maj i Lund på minst 30 år. Det finns undantag som i Hörbytrakten som fick lokalt 50 till 100 millimeter regn den 17 maj. Det är klart att många lantbrukare är oroliga för vad som händer om det inte kommer något regn snart. Just nu använder alla sina bevattningsmaskiner så mycket som möjligt, men bestånden kommer inte bli frodiga och alla sidoskott kommer inte att bära ax. En del lantbrukare har också kunnat se torrfläckar, det vill säga områden i fälten som börjar vissna och gå tillbaka på grund av brist på vatten.

  Några som däremot trivs ypperligt i värmen är insekterna. För tre veckor sedan var rapsbaggarna ett problem i Skåne, men den perioden är passerad nu, enligt Anders Adholm, eftersom rapsbaggar enbart är ett problem när rapsen står i knopp, inte när den blommar.

  Även vivlar har varit ett problem, och bladlössen trivs och förökar sig i all vårsäd. De flesta svampar trivs ju däremot inte i värme men gulrosten har börjat sprida sig i höstvetet och rågvetet, vilket alltid är allvarligt, berättar Anders Adholm.

  Problem med rapsbaggar i Södermanland

  I Södermanland och södra Stockholm har värmen hittills varit positiv för vårbruket, enligt Anna Linnell, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet Nyköping.

  – Vårbruket har gått utmärkt efter att det började torka upp. Vi har jättefina höstgrödor, även om utvecklingen har gått väldigt fort, så nu är man lite orolig för att utvecklingen ska gå för fort. Däremot ser höstrapsen inte rolig ut. Vi har haft stora problem med rapsbaggar. Som det ser ut nu får vi nog någon enstaka normalskörd av raps, men för många ser det delvis eller riktigt dålig ut. Och vad gäller den ekologiska rapsen har jag bara sett ett enda fält där rapsen blommar ordentligt, de övriga blommar knappt alls.

  Anna Linnell säger också att bristen på nederbörd kan bli ett problem för vall, eftersom det kan leda till att det inte blir någon återväxt om det inte kommer någon nederbörd snart.

  – Så man kan säga att värmen har varit positiv för det mesta förutom vallen. Men framöver måste vi hålla koll på insekterna och vara beredda på att det kan komma mycket löss i vårsäden.

  Höstens regn påverkar grödornas rötter

  Också på Gotland har vårbruket gått bra, berättar Göran Qviberg, växtodlingsrådgivare på Hushållningssällskapet. Det har varit lite kyligt några dagar den senaste tiden, vilket har varit positivt för grödorna, menar han.

  – Men några rapsfält har slutat blomma och det kan vara torkan som gör att det blir avslutad blomning i förtid. Men i sin helhet tror jag inte att vårbruket är så påverkat av värmen ännu eftersom det inte har kommit så långt och därför inte har behövt så mycket vatten ännu.

  Däremot påverkas vallskörden av torkan. På Gotland har man skördat för fullt, cirka tio dagar för tidigt, enligt Göran Qviberg. Han tror inte att det kommer att bli en fullt normal vallskörd i år, eftersom vallen slutar växa när det inte finns vatten i jorden.

  – Det är klart att många bönder vill ha regn nu.

  Gotland hade däremot väldigt mycket regn i höstas. Göran Qviberg säger att det ser ut att ha påverkat höstgrödornas rötter mer än man tror.

  – Det är sämre rötter i år än normalt, det kan bero på att de har ruttnat lite på grund av det konstanta regnet vi hade i höstas.

  LÄS OCKSÅ: Värme och torka slår hårt mot danska bönderLÄS OCKSÅ: ”Det är omöjligt att odla när det inte regnar”

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen