Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 24 maj 2018

  Värme och torka slår hårt mot danska bönder

  Danmark är på väg till den varmaste maj på över 130 år och jordbruket har drabbats hårt av bristen på nederbörd.

   Väderprognosen för Danmark lovar mer sol veckan ut med en liten chans för regn i helgen.
  Väderprognosen för Danmark lovar mer sol veckan ut med en liten chans för regn i helgen. FOTO: Arkivbild

  Inte bara i Sverige är det ovanligt varmt för att vara maj månad. I Danmark har det varit rekorddagar med solsken och just nu går landet mot den varmaste maj på över 130 år. Bristen på regn gör nu att många danska bönder oroar sig över den kommande höstens skörd.

  ”Vi behöver verkligen mycket vatten och det går för långsamt. Som bonde är det en väldigt ledsen väderprognos nu”, säger Søren Greve Olesen, chefskonsult på LandboNord, till Danska TV 2 Nord.

  50 procent av intäkterna i fara

  Även om väderprognosen för Danmark visar att det kan komma lite regn mot helgen så blir resten av veckan över lag varm och torr.

  ”Om det inte börjar komma lite vatten så kommer det inte gå bra att skörda. Jag tror på minst 50 procent avkastning”, säger bonden Morten Dissing i Tårs till danska TV2 Nord.

  Den längsta och mest intensiva torkan som Danmark haft var sommaren 1992, ett minne som många danskar överskuggat då Danmark samma sommar vann EM i fotboll. Det året hade Danmark knappt någon nederbörd alls mellan 12 maj till 10 juli.

  LÄS OCKSÅ: Läget i vårbruketLÄS OCKSÅ: Vatten ska säkra Sveriges livsmedelsproduktion

  Relaterade artiklar

  Till toppen