Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 juni 2018

  Torkan kan slå hårt mot unga lantbrukare

  Torkan kan innebära miljonförluster för enskilda företag. Allra tuffast riskerar det att bli för nystartade, hårt belånande företag med en stor andel arrende.

  Bankrepresentanter från sex banker var samlade för att diskutera den allvarliga torksituationen i lantbruket på Borgeby Fältdagar. Torkan kan innebära skördebortfall på allt mellan 10 till 50 procent och i vissa fall kanske ännu mer, inledde ekonomirådgivare Stefan Gustavsson paneldebatten. Trettio procents lägre spannmålsskörd kan uppskattningsvis ge en minskad intäkt på runt 4000 kronor per hektar. På en fastighet på 300 hektar blir det över en miljon kronor i lägre intäkter.

  – Det innebär att det kommer att vara tomt i börsen efter skörd då det normalt sett är fullt och att likviditeten för nästa år därmed blir ansträngd, säger Stefan Gustavsson, HIR Skåne.

  Räkna på skördebortfall

  På bankerna har man redan diskussioner med enskilda lantbruksföretag i denna fråga.

  – Man kan se att de som är nystartade och har en stor andel arrenderad mark är de som är mest utsatta i detta läge, säger Ingvar Karlsson på Länsförsäkringar Bank.

  Dessa företagare måste se över sina kostnader och redan nu vara aktiva för att se hur stor påverkan torkan får på företaget. Vilken inverkan får till exempelvis 20 eller 40 procents sämre skörd?

  Den samlade uppmaningen från bankerna var att alla lantbruksföretag som riskerar att få likviditetsproblem på grund av torkan redan nu ska inleda en dialog om detta med sin bank. Beroende på hur företagens situation ser ut kommer olika lösningar tas fram.

  – Det är en sak att du har tomt i kassan nu men det är en annan sak vad du har för långsiktiga planer och hur du tänker bedriva din verksamhet framgent, säger Per Lindblad, VD på Landshypotek.

  Nya åtgärder

  Så länge företaget är bärkraftigt långsiktigt kommer inte årets intäktstapp stjälpa företaget.

  Däremot gör årets torka att man måste tänka i lite vidare banor och ta till åtgärder som man inte har behövt göra tidigare, menar Ingvar Karlsson på Länsförsäkringar Bank.

  – Det kan vara att sälja av tillgångar eller ändra i inriktningen på produktionen, säger han.

  En annan viktig fråga att ställa sig kan vara om det senast tillkomna arrendet verkligen är lönsamt att fortsätta med.

  LÄS OCKSÅ: Torkan har ställt till med ett totalt haveriLÄS OCKSÅ: Skåne räknar med skördetapp på både spannmål och gräsfrö

  Relaterade artiklar

  Till toppen