Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 26 juli 2018

  ”Kalvarna var ute och luftade sig”

  Den senaste tidens värme och torka i markerna kan leda till att elstängsel slutar fungera, vilket innebär en stor risk att djuren rymmer från sina hagar.

   Det gäller att hålla koll på sina elstängsel när vädret är så torrt och varmt.
  Det gäller att hålla koll på sina elstängsel när vädret är så torrt och varmt. FOTO: Mostphotos

  – Djuren testar hela tiden och om de märker att det inte är ström i stängslet, då vandrar de vidare, säger Stefan Runesson, som är lantbrukare med mjölk- och köttproduktion och ordförande för Växjös kommungrupp LRF Sydost.

  För att ett elstängsel ska få ström krävs det jordning och då behövs vatten i jorden.

  – När man sätter upp ett elstängsel letar man alltid upp en plats med mycket fukt i jorden. Men nu när det är så här extremt torrt torkar jorden ut och då försvinner strömmen ur stängslen.

  Stefan Runesson säger att den torra marken dessutom leder till ännu ett fenomen.

  – Djuren får mer ström i kroppen när de står på jord med fukt i än när de står på helt torr mark, om de kommer åt ett elstängsel. Det krävs alltså mer ström i tråden när djuren står på ett torrt underlag för att stängslen ska ha en effekt.

  En rymning i år

  För Stefan Runesson har det hänt en gång i år att korna smet ut och han fick leta upp en ny plats med mer fukt. Han tror att det är ganska vanligt i dessa torra tider.

  – Det var en som ringde i dag och berättade att kalvarna hade rymt. Men eftersom de fortfarande diar höll de sig i närheten och återvände till sina mammor när de var törstiga. Kalvarna var ute och luftade sig, berättar han.

  Stefan Runesson säger att ett tips kan vara att vattna elstängslet, men då måste man göra det kontinuerligt. Ett annat tips är att sätta upp ett taggtrådsstängsel i stället.

  – Men egentligen är det regn vi behöver. Fast det är ju inte något vi kan bestämma över, säger Stefan Runesson.

  LÄS OCKSÅ: SLU: Tips på alternativ till foder i kristiderLÄS OCKSÅ: Häst hämtade hjälp till kompis i knipa

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen