Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 oktober

  Tog kor för vildsvin – jägare döms

  Jägaren trodde att han avlossade skott mot vildsvin – men i stället var det två kor i en hage han fällde, varav den ena var dräktig. Nu döms han för skadegörelse.

   En jägare döms av Blekinge tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för att ha skjutit två kor under en vildsvinsjakt. Arkivbild.
  En jägare döms av Blekinge tingsrätt till villkorlig dom och dagsböter för att ha skjutit två kor under en vildsvinsjakt. Arkivbild. FOTO: Michael Probst/AP Photo/TT

  Åklagaren ansåg att mannen gjort sig skyldig till grovt jaktbrott och förseelse mot jaktlagen, rapporterar lokala medier. Blekinge tingsrätt konstaterar att skotten in i en kohage i mörkret visserligen innebar att han tog en ”hänsynslös risk av allvarligt slag”, men jaktlagen gäller inte kor, utan vilda djur. Därför döms han för skadegörelse och inte jaktbrott i den del som gäller skotten mot korna.

  LÄS OCKSÅ: Trodde kor var vildsvin – nu åtalas jägaren

  Åklagaren ansåg också att jägaren tidigare under jakten gjort sig skyldig till brott genom att skjuta i nära anslutning till en sommarstuga i mörker, men mannen har försvarat sig med att han hade markägarens tillstånd att jaga där och domstolen godtar denna förklaring.

  Straffet blir villkorlig dom och 40 dagsböter.

  LÄS ÄVEN: Jägare sköt två hästar av misstag

  Relaterade artiklar

  Till toppen