Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 september

  Trodde kor var vildsvin – nu åtalas jägaren

  Mannen som i fjol sköt två kor han trodde var vildsvin i Almö, Blekinge, åtalas nu för grovt jaktbrott och skadegörelse.

   Nu väcks åtal mot mannen som i augusti 2019 sköt två kor i tron om att de var vildsvin (arkivbild).
  Nu väcks åtal mot mannen som i augusti 2019 sköt två kor i tron om att de var vildsvin (arkivbild). FOTO: Rolf Höjer/TT

  Det var i augusti i fjol som mannen sköt de två korna som båda dog. En av korna var dräktig. Jägaren uppsökte själv polis och talade om vad som hänt – han hade misstagit korna för vildsvin.

  Nu åtalas han alltså för grovt jaktbrott eftersom åklagaren anser att det finns bevis för att vildsvinsjakten skedde från en bil. Det skriver Jaktjournalen.se.

  Har utsatt andra för fara

  Chefsåklagare Jenny Lindell säger till Blekinge Läns Tidning att jägarens första förseelse var att han sköt i nära anslutning till en sommarstuga i mörker och på annans mark. Därmed har han utsatt andra för fara.

  – Dessutom menar jag att han utsatt vildsvinen för onödigt lidande.

  Gruppen vildsvin mannen först sköt mot lämnade området varpå mannen satte sig i sin bil för att hämta en eftersökshund. Han tyckte sig då se vildsvinen en bit bort i en kohage och sköt. Men vildsvinen visade sig vara två kossor varav en bar på en fullgången kalv som också den avled.

  Vildsvinen ”flydde ut i havet”

  Jaktjournalen.se skriver att mannen i utredningen sagt att korna kan ha stått bakom vildsvinen eller att de träffats av rikoschetter. Han säger också att vildsvinen ska ha flytt ut i havet och simmat därifrån.

  Åklagaren anser att mannen gjort sig skyldig till grovt jaktbrott eftersom han skjutit under pågående bilfärd. Chefsåklagare Jenny Lindell menar att han inte ska ha eftersökt utan jagat från bilen.

  Mannen åtalas även för skadegörelse eftersom han sköt korna. Rättegången hålls på onsdag.

  Läs också: Sköt två ponnyer – trodde de var vildsvin

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen