Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 augusti 2018

  Jimmie Åkesson vill släppa rennäringen fri

  Sverigedemokraterna vill släppa renskötseln fri för alla svenskar. Nuvarande lagstiftning som ger samerna ensamrätt är diskriminerande, säger partiledaren Jimmie Åkesson i en intervju med Sameradion/SVT Sápmi.

   Sverigesdemokraternas Jimmie Åkesson vill frånta samerna deras ensamrätt att ägna sig åt rennäring.
  Sverigesdemokraternas Jimmie Åkesson vill frånta samerna deras ensamrätt att ägna sig åt rennäring. FOTO: Mostphotos

  Rennäringslagen från 1971 grundar sig på urminnes hävd när den ger samer som är medlemmar i en sameby ensamrätt till att bedriva renskötsel i Sverige. Sverigedemokraterna har tidigare motionerat i riksdagen om att riva upp den regeln – en åsikt som partiordföranden Jimmie Åkesson nu upprepar i en intervju inför valet.

  – Det är svåra principiella avvägningar men rätten att äga renar är kopplad till etnicitet och det är orimligt. Jag har svårt att försvara en lag med en begränsning om vem som ska få äga och inneha vissa djur, säger Jimmie Åkesson till Sameradion/SVT Sápmi.

  Åkesson får mothugg från Karin Thomasson (MP), kommunalråd i Östersund, som själv är same.

  – Han visar ingen respekt för samernas urfolk eller den näring man bedriver av urminnes hävd utan han hänvisar till etnicitet och det är helt galet, säger Karin Thomason (MP) till Sveriges Radio.

  LÄS OCKSÅ: Nu skjuts vildrenarna avLÄS OCKSÅ: SD: Ekologiskt driver teknikutveckling

  Relaterade artiklar

  Till toppen