Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 20 november 2017

  Nu töms Nordfjella på vildren

  Före den 1 maj nästa år ska 2 200 vildrenar ha skjutits av i norska Nordfjella. Så vill myndigheterna försöka stoppa spridningen av sjukdomen CWD.

   För att hindra smittspridning slaktas vildrenen vid Nordfjella ut. Arkivbild.
  För att hindra smittspridning slaktas vildrenen vid Nordfjella ut. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Hittills har CWD, Chronic Wasting Disease eller skrantesjuka på norska, bara hittats på ett enda ställe i Europa. Det är i Nordfjella vildrensområde som sträcker sig över Buskerud, Hordaland och Sogn og Fjordane.

  För att försöka begränsa spridningen av sjukdomen ska hela stammen av vildren i området skjutas av. Det handlar om cirka 2 200 renar.

  Avskjutningen påbörjades vid starten av årets jaktsäsong och efter den återstår cirka 1 500 vildrenar som nu jagas av ett statligt jaktlag. Målet är att ha skjutit av samtliga djur senast den 1 maj nästa år.

  Området ska sedan läggas i karantän för att påbörja en återetablering med frisk ren tidigast 2023.

  – Vi har lagt en plan baserat på den kunskap vi har i dag. Det är viktigt att påpeka att ny kunskap om bland annat sjukdomssituationen kan göra det nödvändigt att anpassa planen för att göra en lyckad återetablering av frisk ren, säger Karen Johanne Baalsrud vid norska Mattilsynet till tidningen Hjortevilt.

  I Sverige följer bland annat Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, utvecklingen av CWD noga sedan sjuka djur påträffats på norska sidan av riksgränsen i Jämtland.

  Som ATL tidigare rapporterat vill SVA inledningsvis ha in prover från alla älgar som skjuts i västra Jämtland.

  LÄS OCKSÅ: Första fallet av CWD hos hjortLÄS MER: Ny rapport visar skogsskador vid utfodring

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen