Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 maj 2017

  Sverige pressar på för undantag i ekolag

  Ekologisk växthusodling och möjlighet till avhorning tillhör de svenska prioriteringarna, när förhandlingarna om en ny förordning för ekologisk odling går in på upploppet.

  FOTO: Sara Johansson

  Med ett inplanerat förhandlingstillfälle kvar för att avgöra framtidens villkor för ekologiska lantbrukare i EU har den svenska regeringen flera punkter den inte är nöjd med. Som ATL rapporterat tidigare har landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) och hans kollegor i Danmark och Finland i ett gemensamt brev till EUs jordbrukskommissionär Phil Hogan protesterat mot föreslagna krav på att ekologiska växthusodlare måste ha en bestämd mängd jord från den egna gården, eller närmsta ekologiska granne, i sina odlingsbäddar.

  Avhorning

  Men det är bara ett av flera förslag där svenska ekolantbrukare kan tvingas till stora förändringar om de går igenom. Sverige driver också för att det även fortsatt ska vara tillåtet för ekologiska producenter att i vissa situationer köpa in icke-ekologiska insatsvaror och livdjur. Förbudet mot avhorning, som Sverige är emot, uppfattades först som slopat då både medlemsländerna i Rådet och EU-parlamentet i sina inledande förhandlingspositioner ansåg att det skulle vara tillåtet.

  – Frågorna har rört sig fram och tillbaka. I ett skede var vi väldigt glada för då framstod det som att vi fått gehör för alla våra undantag, sedan har det backat tillbaka, säger Elisabeth Backteman, statssekreterare hos landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.

  Otillåtna ämnen

  Vilka konsekvenser fynd av otillåtna ämnen i ekologiska produkter ska få har från början varit en svårknäckt nöt där medlemsländerna är splittrade. Sverige tillhör de länder som är emot gränsvärden som gör att en vara avcertifieras om de överskrids. Argumenteringen är att det är processen, inte slutprodukten som ska kontrolleras och en ekolantbrukare har inte full kontroll över om det kommer in till exempel förbjudna växtskyddsmedel på de egna fälten. Men många EU-länder tillämpar redan den sortens gränsvärden, och anser att det är nödvändigt för att upprätthålla konsumenternas förtroende för eko-certifieringen.

  Bättre som det är

  Den 31 maj hålls den sista inplanerade förhandlingen mellan Rådet, EU-parlamentet och EU-kommissionen. Innan dess ska medlemsländerna ha enats om en ny förhandlingsposition. Elisabeth Backteman vill inte säga hur långt Sverige är villigt att gå för att få igenom sina krav, eller vilka kompromisser som kan tänkas göras, men antyder samtidigt att det inte är viktigt för Sverige att det blir en ny förordning.

  – Vi tar ställning först när vi ser helheten, men det är ingen hemlighet att under förhandlingarna har vi haft den uppfattningen att dagens regelverk är att föredra framför kommissionens förslag.

  LÄS MER ”Ny strid om ekologisk växthusodling”

  Relaterade artiklar

  Till toppen