Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 oktober 2016

  Svenska forskare skräddarsyr ny potatis

  Svenska forskare har i samarbete med Lyckeby fått fram en ny skräddarsydd potatissort med ny teknik och avsedd för stärkelseindustrin.

   Nya skräddarsydda potatissorten avsedd för stärkelseindustrin.
  Nya skräddarsydda potatissorten avsedd för stärkelseindustrin. FOTO: Mariette Andersson/SLU

  Den nya sorten har bättre lagringsegenskaper och har tagits fram genom att använda en ny metod, kallad CRISPR-Cas9. Den nya förädlingstekniken har inneburit att forskarna har kunnat rikta mutationer till en bestämd gen och är en mer kontrollerad variant av de traditionella metoderna för växtförädling med mutationer.

  – Vi är de första i Sverige som visat att vi kan använda CRISPR-Cas9 som ett effektivt förädlingsverktyg och tagit fram en efterfrågad industriell egenskap i en odlingsvärd sort, säger Per Hofvander som tillsammans med Mariette Andersson lett forskargruppen vid SLU.

  Industriellt problem

  För stärkelseindustrin är det ett problem att en av de två komponenterna i stärkelse, amolysen, inte är lagringsstabil. Det har därför krävts olika industriella processer för att modifiera potatisstärkelsen. Med hjälp av den nya metoden har forskarna lyckats slå ut, eller mutera bort, den gen som styr bildningen av amoysen. Därför består stärkelsen i den nya potatisen av enbart den andra komponenten, amylopektin.

  – Den nya potatissorten är färdigförädlad men den kommer att behöva uppförökas och sortprovas innan den kommer i praktisk odling, säger Mariette Andersson.

  Storskalig odling

  Lyckeby Starch AB, som drivit och finansierat projektet, ser stora möjligheter att kommersialisera resultatet.

  – Lyckeby siktar nu på att driva projektet vidare mot storskalig odling och tillverkning av nya hållbara ingredienser till livsmedelsindustrin, säger Mathias Samuelsson på Lyckeby.

  Stärkelse är en vanlig konsistensgivare i många livsmedel som till exempel mejerivaror, soppor och såser. Årsproduktionen beräknas till 40 miljoner ton världen över.

  Relaterade artiklar

  Till toppen