Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 maj

  Svårt för små producenter att släppas in i handeln

  Fler små matproducenter har släppts in i dagligvarukedjornas sortiment i spåren av coronakrisen. Men ribban är fortfarande för hög för många.

   Om små leverantörer släpptes in i de stora matkedjornas sortiment skulle det betyda oerhört mycket var budskapet i ett upprop från mindre primärproducenter och mathantverkare.
  Om små leverantörer släpptes in i de stora matkedjornas sortiment skulle det betyda oerhört mycket var budskapet i ett upprop från mindre primärproducenter och mathantverkare. FOTO: Mostphotos

  I mitten av mars spreds ett upprop där flera mindre primärproducenter och mathantverkare uppmanade dagligvaruhandeln att göra en insats och ta in nya leverantörer för att bibehålla den småskaliga matproduktionen i Sverige.

  Uppropet kom efter att coronapandemin närapå raderat försäljningen till restaurang- och besöksnäringen.

  Dagligvaruhandeln gick också ut och välkomnade nya mindre leverantörer.

  Livlina

  För IP-certifierade Österlen Kryddor, som odlar, rensar, torkar och förpackar kryddor, blev kontakten med Coop något av en livlina när marknaden försvann. Samarbetet innebär att bolaget har kunnat behålla sina fem helårsanställda.

   Cherztin Sanderson Persåkre.
  Cherztin Sanderson Persåkre. FOTO: Privat

  – Jag fick en lista på 29 Coopbutiker, har besökt tre stycken som har lagt beställningar och har bokat in möten med några till. Att komma in i detaljhandeln har gett oss ett nytt fundament att stå på som företag, säger Cherztin Sanderson Persåkre som driver Österlen Kryddor.

  Värnar om kända leverantörer

  Coop har visserligen tagit in flera mindre leverantörer, men enligt presschef Helena Esscher ligger fokus på de som redan är inne i värmen.

  – För oss handlar det i första hand om att de leverantörer vi redan har ett samarbete med utökar sitt samarbete med oss. Det vill säga, vi har öppnat upp så att de kan sälja fler produkter och att de kan sälja till fler butiker, säger Helena Esscher.

  Hos Axfood hade 170 företag anmält sig i förra veckan, varav 125 godkänts. 25 av dessa finns nu i butik eller är på väg till butik. Det handlar dock i minst två fall om företag som redan finns representerade hos en annan stor dagligvarukedja.

  Ica har fått in 40 ansökningar varav fem producenter ”kommit i kontakt med butik”, enlig uppgifter från Ica till ATL.

  – Det finns bra exempel på små leverantörer som plockats upp av lokala handlare, och det finns nog en stor välvilja i hela livsmedelskedjan – men kan det göras mer? Ja, alldeles säkert, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på branschorganisationen Livsmedelsföretagen.

  Pressa inte inköpspriset

  Bodil Cornell, verksamhetsledare Eldrimner, är positiv till dagligvaruhandelns ansträngningar men skulle gärna se att handeln också slutade pressa sina inköpspriser mot de små leverantörerna.

   Bodil Cornell, verksamhetsledare Eldrimner.
  Bodil Cornell, verksamhetsledare Eldrimner. FOTO: Stephane Lombard

  – Butikskedjorna borde sänka sina egna marginaler för att hjälpa de små lokala producenterna att överleva. I dag är det för svårt för de minsta producenterna att leverera till kedjorna på grund av de låga inköpspriserna, säger hon.

  Relaterade artiklar

  Till toppen