Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 20 april

  Många skillnader gällande eldningsförbud

  Sverige

  Det är stor risk för gräsbränder, men eldningsförbuden kan se olika ut beroende på var du bor. Gemensamma riktlinjer är nu under utveckling.

   Arkivbild, Skogsbrand.
  Arkivbild, Skogsbrand. FOTO: Per Groth

  I nuläget råder hög risk för gräsbränder över södra Sverige, enligt SMHI, med undantag för Hallands län. Räddningstjänsten uppmanar till försiktighet och avråder från att elda. Länsstyrelsen i Uppsala, Stockholm, Jönköping, Blekinge samt Gävleborgs län har också gått ut med varningar. Kronobergs län har dessutom utfärdat ett eldningsförbud som gäller tills vidare.

  – Många kanske har tänkt vårstäda under påsken och så ska det eldas upp – då tar det i fjolårsgräset. Några sådana incidenter hoppas vi kunna undvika genom att ha ett gemensamt förbud i länet, sa Per Pettersson på räddningstjänsten i Kronoberg till ATL tidigare i veckan.

  I nordvästra Skåne råder också eldningsförbud i kommunerna Bjuv, Helsingborg, Höganäs, Klippan, Landskrona, Perstorp, Svalöv, Åstorp och Ängelholm och Örkelljunga.

  Olika regler

  Bryter du mot eldningsförbudet kan du riskera böter. Men förbuden, som utfärdas både av länsstyrelser eller kommuner, ser väldigt olika ut beroende på var i Sverige du bor. Detta märktes tydligt under sommaren 2018. I vissa län gick det att grilla med både kol och gasol under eldningsförbud, medan det var helt förbjudet i andra län.

  Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, arbetar nu med att ta fram gemensamma riktlinjer, rapporterar P4 Blekinge. Martin Petersson, krisberedskapssamordnare på länsstyrelsen i Blekinge, är en av dem som arbetar med uppdraget.

  – Min förhoppning är att vi ska få fram en gemensam terminologi och att eldningsförbuden ska se ut på ungefär samma sätt över hela landet, säger han till P4 Blekinge.

  Han berättar vidare att riktlinjerna kan innebära att det läggs ett större ansvar på den enskilda individen. Myndigheten siktar på att publicera det vägledande dokumentet, med gemensamma riktlinjer, i mitten av maj.

  Läs mer: Ökad risk för gräsbränder – skogsägare varnasLäs mer: MSB: ”Vi har en ständig beredskap”

  Relaterade artiklar

  Till toppen