Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 18 april 2019

  MSB: ”Vi har en ständig beredskap”

  Under påskhelgen väntas soligt väder och högre temperaturer på flera håll i södra Sverige. Men med det torra, varma vädret ökar också risken för gräsbränder och SMHI har utfärdat varningar från Gävleborgs län till Skåne, med Halland som enda undantag.

   Arkivbild från skogsbranden utanför Sala i Västmanland 2014. Helikopter redo för vattenbombning.
  Arkivbild från skogsbranden utanför Sala i Västmanland 2014. Helikopter redo för vattenbombning. FOTO: Per Groth

  Om påskvädret skulle leda till bränder av större omfattning, står Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, redo.

  – Vi har en ständig beredskap gällande skogsbränder, säger Marcus Årskog, pressekreterare på MSB och fortsätter:

  – Det har varit torrt ganska länge på flera platser i Sverige och då ökar gräsbrandsrisken och man bör vara försiktig i skog och mark. Man kan följa brandriskprognosen genom att ringa räddningstjänsten i sin kommun och även ladda ner MSB:s brandrisk-app, ”Brandrisk Ute”, där det finns råd om hur man kan elda säkert. Sedan kan man fundera på, när de råder risk, om man ens ska elda överhuvudtaget.

  Strategiskt utplacerade depåer

  Enligt Marcus Årskog är myndigheten beredd att skjuta till resurser om räddningstjänsterna ber om det. Det gäller allt från skogsbrandsdepåer, till brandbekämpning från luft via avtal med privata helikopteraktörer, och i värsta fall vattenbomningsflygplan genom stöd från andra länder Europa med de resurserna.

  – Skogsbrandsdepåerna finns strategiskt utplacerade på många platser runt om i landet och är fria för räddningstjänsten att använda. Där finns vattenslangar, vattenpumpar, fyrhjulingar och all utrustning för att kunna släcka skogsbränder.

  Tror MSB att det kan bli samma läge som förra sommaren?

  – Det är svårt att säga redan nu. Som det ser ut nu så har det varit torrt i södra Sverige under flera veckor. Vad som händer sedan kan vi inte förutspå. Det kanske kan komma något regn i maj som förändrar läget.

  Läs mer: Ökad risk för gräsbränder – skogsägare varnas

  Relaterade artiklar

  Till toppen