Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 4 juli 2018

  Stockholms stad vill sälja sin sista mjölkgård

  Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg som driver Stockholms stads sista mjölkgård kan tvingas slakta sina djur och riskerar att bli av med både bostad och utkomst. Kommunen anser att den inte har råd att rusta gården och vill lösa ut arrendatorerna.

   Gården har 60-70 kor som nu alla är slaktanmälda till den 1 oktober.
  Gården har 60-70 kor som nu alla är slaktanmälda till den 1 oktober. FOTO: Urban Bradhe

  Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg arrenderar Åva Gård sedan 2006 av Stockholms stad. Gården ligger i kanten av Tyresta nationalpark – ett populärt utflyktsmål för hela Storstockholm. Här driver paret en robotstyrd mjölkproduktion med ett 60-tal kor och har får som betar marker åt Naturvårdsverket.

  Både stall och bostad är i behov av upprustning sedan flera år och redan 2013 uppmärksammade Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg Stockholms stad på att det fanns brister i ladugården som borde åtgärdas.

  – Vi har bett Hushållningssällskapet om hjälp. Det har tittat på stallarna och sett behovet av upprustning och räknat att en sådan skulle kosta 17 miljoner. Vi har påpekat detta för staden men där har man inte velat lyssna, säger Malin Östlingsson.

  Föreläggande från Länsstyrelsen

  Nu har gården ett föreläggande från Länsstyrelsen om att bristerna i stallen ska vara åtgärdade senast den 30 september, i annat fall får Malin och Fredrik inte fortsätta att bedriva djurhållning.

  Stockholms stads fastighetskontor har efter Länsstyrelsens föreläggande gjort en egen kalkyl där kostnaderna landar på 30 miljoner kronor, nästan dubbelt så mycket som Hushållningssällskapets.

  I våras blev paret informerat om att Stockholms stad inte har råd att rusta upp Åva Gård och därför vill lösa ut familjen för att kunna lägga ut gården till försäljning. Beskedet kom som en kalldusch eftersom Malin och Fredrik hade levt i tron att förvaltaren var villig att investera i en ny ladugård.

  För dyrt att rusta upp

  I tidningen Mitt i, som var först med att berätta om försäljningen, motiverar Stockholms stad sitt beslut med att kostnaderna för att driva lantbruket blir alldeles för stora.

  – Det krävs en stor investering även om nämnden hade tagit den över flera budgetår. Den totala investeringen blir inte mindre för att vi delar upp den. Det grundläggande för oss är att det här inte är vår kärnverksamhet, även om vi vet att Fredrik och Malin gör ett fantastiskt arbete på gården, säger Linda Laine, pressansvarig på fastighetskontoret, till Mitt i.

  Stockholms stad har nu anlitat LRF Konsult som ska utreda och räkna på vad det kostar att lösa ut familjen Östlingsson-Segerberg, som fortfarande har två år kvar på sitt arrendekontrakt.

  Lever i ovisshet

  Enligt Malin Östlingsson lever familjen i en stor ovisshet och frågorna hopar sig.

  – Vart ska vi flytta? Kan vi köpa en ny gård? Hur löser vi våra åtaganden om att sköta markerna som vi har fått EU-stöd för? Vi är ännu inte uppsagda och vill därför inte avyttra vår besättning innan vi vet vilka de praktiska och ekonomiska förutsättningarna blir.

  Har Stockholms stad erbjudit er att köpa gården?

  – Vi har fått frågan. Men vilken bank är beredd att låna ut till ett köp och upprustning, säger Malin som tror att kostnaderna skulle bli alldeles för stora.

  Efter tidningen Mitt i:s rapportering om Åva Gård skickade härom veckan Centerpartiet i Stockholm ut ett pressmeddelande där man kritiserade Stockholms stad för att ha ignorerat ladugårdsbyggnadens brister och för att ha skjutit upp nödvändiga ekonomiska beslut.

  Partiet anser att Åva Gård bör säljas till en aktör som bättre lämpar sig som ägare till jordbruksverksamhet och föreslår att gården säljs till de nuvarande arrendatorerna för en symbolisk summa: en krona.

  Skulle det vara ett alternativ för er?

  – Nja, egentligen tycker vi inte att gården ska vara i privat ägo när den ligger i ett stort strövområde i en nationalpark. Risken för osämja mellan ägare och allmänhet kan bli stor, även om vi inte har haft några problem.

  Namninsamling för gården

  När det blev känt att Stockholms stad ville sälja Åva Gård startades en namninsamling på webbplatsen skrivunder.com med krav om att staden ska rusta gården så att Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg kan driva den vidare. Hittills har nästan 2 000 personer skrivit på uppropet.

  I avvaktan på LRF Konsults utredning tänker familjen driva gården som vanligt och söka dispens hos Länsstyrelsen för att kunna sköta mjölkproduktionen i de befintliga stallarna. Men om den får ett besked som innebär att man inte kan bo kvar går djuren till slakt.

  – Alla kor är slaktanmälda till den 1 oktober, säger Malin Östlingsson.

  Fakta Åva Gård

  Ägare: Stockholms stad

  Arrendatorer: Malin Östlingsson och Fredrik Segerberg som har tre barn, 4, 9 och 11 år.

  Produktion: Vallodling. Mjölkstall med robot. Har 60-70 kor, varav 55 är mjölkande. Leverantörer till Arla. Har även 16-17 får som bland annat hjälper till att beta Naturvårdsverkets marker, enligt avtal.

  Läs mer: Höga arrendebud trots sviktande lönsamhetLäs även: Arrendet tvingar honom till pistjobb

  Relaterade artiklar

  Till toppen