Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 31 mars

  Slakterierna avvaktande till köttbristen

  Slakterierna är försiktiga med prishöjningar under coronakrisen, trots att bristen är stor på svenskt kött.

  – Ett klokt och långsiktigt agerande av oss och av våra leverantörer ökar värdet på svenskt kött i det långa loppet, säger Paul Robertson på KLS Ugglarps.

  FOTO: Mostphotos / Claudio Bresciani, TT

  De senaste veckorna har kunderna ropat efter större leveranser från slakterierna.

  – Det är ett exceptionellt läge, marknaden dammsugs på råvara. Folk slutar gå på restaurang, lagar mat hemma och skaffar sig dessutom en buffert i fall man blir sjuk, säger Stefan Kylén, vd för Skövde slakteri.

   Stefan Kylén, vd på Skövde Slakteri.
  Stefan Kylén, vd på Skövde Slakteri. FOTO: privat

  Samma bild tecknas av HK Scan och KLS Ugglarps; slakterierna kan inte svara på efterfrågan.

  – Vi har lika många grisar den här veckan som veckan innan, oavsett corona. Det här extrema behovet är kortsiktigt. Men vi planerar om och anpassar oss så mycket vi kan och har daglig dialog med våra kunder inom handeln för att lösa det på bästa sätt, säger Torbjörn Lithell, försäljningsdirektör på HK Scan.

  – Det är viktigt att alla hjälps åt så att det inte uppstår fler luckor i diskarna än nödvändigt. Det är ju inte en matbrist vi har att göra med, säger Paul Robertson, inköpsdirektör på KLS Ugglarps.

   Torbjörn Lithell, försäljningsdirektör på HK Scan.
  Torbjörn Lithell, försäljningsdirektör på HK Scan.

  Slakteriföreträdare är avvaktande

  Slakteriernas betalning till lantbrukarna för griskött, som har legat stilla i år, har börjat röra på sig. Nötnoteringen har höjts vid några tillfällen.

  I en utpräglad bristsituation kan det vara läge att flytta fram positionerna och höja priset som kunderna får betala. Men slakteriföreträdarna är avvaktande och hänvisar till omvärldsfaktorer.

  – Det är svårt att ta ut ett högre pris i ett läge när det varslas folk på olika företag, säger Stefan Kylén på Skövde slakteri, som höjde nötnoteringen för två veckor sedan.

   Paul Robertson, inköpsdirektör KLS Ugglarps.
  Paul Robertson, inköpsdirektör KLS Ugglarps. FOTO: Marcus Frennemark

  ”Höjer inte på grund av corona”

  Torbjörn Lithell på HK Scan, som höjde nötnoteringen förra veckan och inför ett marknadstillägg på gris denna vecka:

  – Vi har haft bra efterfrågan i snart ett år nu och priserna har höjts. Men vi höjer inte på grund av corona och det som händer just nu.

  KLS Ugglarps höjer noteringen på gris och inför ett marknadstillägg på nöt.

  – Ökad efterfrågan stärker betalningen, men vi får inte genom detta på marknaden utan att bete oss väldigt oseriöst. Ett sådant agerande skulle inte gynna svenskt kött i det långa loppet, säger Paul Robertson.

  Relaterade artiklar

  Till toppen