Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 11 februari

  Skärpt skyddsjakt på varg i Tyskland

  I Tyskland har det blivit lättare för lantbrukare att skjuta varg som utgör hot mot deras boskap.

  Förutom utökad skyddsjakt innebär beslutet möjlighet till kompensation vid vargattacker, och att det blir olagligt att mata eller locka till sig vargen.

   Enligt den tyska lagen är det olagligt att mata eller locka till sig vargen. Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild.
  Enligt den tyska lagen är det olagligt att mata eller locka till sig vargen. Bilden har inget med händelsen att göra. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  Tyskland har infört en kraftigt utökad skyddsjakt på varg. Det rapporterar tidningen Svensk Jakt, via den tyska tidningen Deutsche Welle.

  Månader av debatt ledde fram till en ny lag i december 2019, som har möjliggjort för lantbrukare att skjuta vargar och varghybrider när boskap är hotad. Syftet är att lantbrukare lättare ska kunna skydda sina djur. Tidigare fick jakt endast förekomma om lantbrukarens försörjning var hotad av vargarna.

  Skyddsjakt tills attacker upphör

  Enligt den nya lagen är det möjligt att skjuta vargar i ett område tills attackerna på boskap upphör. Tillståndet gäller även om den specifika vargen inte är ansvarig för att ha attackerat boskap i området.

  Läs också: Vargen kommer – men ny lagstiftning dröjerLäs också: Forskare: Skydd mot attacker viktigare än ersättning

  Beslutet innebär också att lantbrukare ska kunna få kompensation vid en attack.

  Deutsche Welle skriver att de skärpta åtgärderna ska motverka rädslan för varg på den tyska landsbygden, som har ökat det senaste året. Enligt det tyska miljödepartementet beräknas det i nuläget finnas kring 400 vargar i landet och runt 2 000 boskapsdjur ska ha dödats i vargattacker det senaste året.

  Läs också: Ökning av vargangrepp på hästar – fyra föl dödade

  Relaterade artiklar

  Till toppen