Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Häst 28 mars 2019

  Fyra vargdödade föl i Tyskland

  Fyra föl har den senaste tiden dödats av varg i Tyskland. Vargangreppen mot hästar har väckt protester mot en allt större vargstam.

   Tyska ridsportförbundet vill se fler åtgärder för att skydda hästar mot vargangrepp. Arkivbild.
  Tyska ridsportförbundet vill se fler åtgärder för att skydda hästar mot vargangrepp. Arkivbild. FOTO: Mostphotos

  I Thüringen, öster om Leipzig, drivs ett naturvårdsprojekt kallat Thüringeti över 2 500 hektar som betas av bland annat flockar av både hästar och nötkreatur. I hästflockarna går också avelshingstar som upplåtits från delstatliga tyska stuterier och fölen som föds säljs senare som ridhästar.

  För tio dagar sedan dödades ett nyfött föl i området. Fölet gick med sin mamma i en flock på ett 40-tal hästar.

  – Fölet föddes under natten men på morgonen därpå hittades bara resterna, ungefär en tredjedel av fölet, säger borgmästaren och lantbrukaren Heinz Bley till Thüringer Allgemeinde.

  Säsong för föl och kalvar

  Att fölet verkligen dödades av varg har bekräftats av experter. Nu oroas bland annat Heinz Bley, på vars initiativ naturvårdsområdet skapades 2013, för att vargen kommer att ta fler djur i området när det nu är säsong för både fölning och kalvning i flockarna.

  – Det kommer att bli fler förluster på grund av vargattacker. Vad ska vi göra? Vi gör våra dagliga kontroller bland djur. Vi kan inte göra mer. För vargen är det som att vara i landet med mjölk och honung, säger Heinz Bley.

  I området finns också varg. 2017 födde en vargtik i området valpar som visade sig vara efter en labradorhanne. En av dessa varghybrider lever fortfarande.

  Ridsporten protesterar

  Fölet i Thüringeti var det fjärde föl i Tyskland som man kunnat konstatera har rivits av varg. De övriga tre angreppen har skett i Niedersachsen. ATL har tidigare skrivit om angreppet där ett shetlandsföl revs.

  Angreppen har väckt protester mot den tyska vargstammen. Bland annat har det tyska ridsportförbundet krävt mer åtgärder utöver utbetalning av ersättning för rovdjursrivna djur. Bland annat vill förbundet se stöd till rovdjursavvisande stängsel.

  Relaterade artiklar

  Till toppen