Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 28 april 2019

  Jägare ska hjälpa bönder med vildsvin

  Den växande vildsvinsstammen orsakar stora skador för lantbrukare. För att hjälpa till har Svenska Jägareförbundet nu startat vad som kallas Vildsvinshjälp.

   Ny tjänst ska koppla samman lantbrukare och jägare för att minska skador av vildsvin. Arkivbild.
  Ny tjänst ska koppla samman lantbrukare och jägare för att minska skador av vildsvin. Arkivbild. FOTO: Svenska Jägareförbundet

  Siffror från Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, som ATL tidigare publicerat, visar att vildsvinen orsakar skador för över en miljard kronor varje år bara inom jordbruket. Vildsvinen breder ut sig och ökar, inte minst i sydöstra Sverige, och orsakar frustration och diskussion både i bonde- och jägarleden. Ibland också konflikter mellan grupperna.

  Den lantbrukare som själv inte har möjlighet att jaga vildsvin ska nu kunna ta hjälp via Svenska Jägareförbundet via det som kallas Vildsvinshjälp. Det är ett försök för att hitta ett praktiskt och fungerande sätt att bidra till minskade skador.

  Efter att bonden fyllt i ett formulär på webben förmedlar förbundet en kontakt med en jägare som kan hjälpa till.

  Lantbrukare får hjälp med att skydda grödor och jägarna får fler jakttillfällen.

  ”Detta ska vara gratis. Varken lantbrukaren eller jägarna ska betala något. Det handlar om att hjälpa varandra”, säger Jesper Einarsson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet, i ett pressmeddelande.

  Hoppas på mindre frustration

  Däremot kan det behövas insatser för att skapa bra förutsättningar för jägarna.

  ”Det kan handla om jakttorn eller se till att det finns öppningar i grödorna så att det går att skjuta vildsvin medan jägarna ställer upp och vaktar åkrarna.”

  För att få systemet att fungera har förbundet byggt en beredskapsorganisation i alla län där det finns etablerade stammar av vildsvin. Blir efterfrågan på hjälp stor ska det var möjligt för organisationen att växa.

  Svenska Jägareförbundet hoppas att Vildsvinshjälpen ska leda till minskad frustration hos lantbrukare som drabbas av vildsvinsskador men också att dialogen mellan jägare och markägare kan förbättras.

  Tappat kontrollen över stammen

  Mikael Bäckström, ledamot i Lantbrukarnas Riksförbunds styrelse tycker det är glädjande att Jägareförbundet har insett Sverige har tappat kontrollen över vildsvinsstammen i stora delar av Södra Sverige.

  ”Det här är ett glädjande initiativ från Jägareförbundet men det kommer att krävas många fler liknande initiativ från alla parter för att minska skadorna i lantbruket så att vi tillsammans kan öka svensk livsmedelsproduktion. Vi uppmanar våra markägare och lantbrukare att nyttja denna tjänst”, säger han i ett uttalande.

  Så här går det till

  Lantbrukare som behöver hjälp anmäler sig via ett formulär på vildsvinshjalp.nu.

  Sedan ordnar förbundet kontakt med en jägare.

  Intresserade jägare anmäler i sin tur också via ett formulär på webben att de vill delta och sätts upp på länsvisa listor.

  Jägarna, som deltar i organisationen, ska vara medlemmar i Svenska Jägareförbundet.

  Mellan lantbrukare som önskar hjälp och jägaren ska ett avtal tecknas.

  Källa: www.vildsvinshjalp.nu

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen