Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 maj 2018

  Skadegörare ett problem för vårbruket

  Hur går det med vårbruket? ATL har gjort nedslag i olika delar av landet.

  FOTO: MARTINA NILSSON

  Anders Adholm är växtodlingsrådgivare på HIR Skåne. Han berättar för Atl om läget i Skåne:

  – Vårbruket är över för ett bra tag sedan. Den sista spannmålen såddes förra veckan och de sista potatisarna sätts i dessa dagar. Sedan är allt klart och då ska det bara växa. Betorna är uppe och ser bra ut, de gillar den värme som vi har haft på sistone. Men kring valborgshelgen blåste det kraftigt och orsakade en del vindskador på betorna.

  För spannmålen är vädret dock för varmt för att vara optimalt, menar han, vilket kan leda till att det blir färre sidoskott och att bestånden blir tunnare. Anders Adholm säger att de nu väntar på regn, eftersom en del fält börjar lida av torkan. Det vattnas en hel del i Skåne just nu.

  – Vi har också stora problem med blygrå rapsvivlar, något som har blivit ett allt större problem i Skåne sedan 2014. De gnager hål i rapsskidorna, lägger ägg och öppnar för skidgallmyggornas äggläggning som orsakar stor skada genom att larverna äter upp stora delar av skörden.

  Kalmar och Öland

  Växtodlingsrådgivare Therese Tarler på Hushållningssällskapet har koll på Kalmar och Öland. Hon berättar:

  – Majssådden är i gång, många håller på att slutföra den nu. Nästan all vårsådd spannmål är i marken, men den är lite sen på grund av den blöta våren. Det finns också en hel del bönor på Öland som man börjar så den 20 maj. Det ser även ut att bli en tidig vallskörd i år, cirka en vecka tidigare än vanligt.

  Hon berättar att den senaste tidens värme har lett till att växterna har vuxit helt otroligt. Det har dock ännu inte lett till något större problem med skadegörare.

  – Det kanske är ett större problem inåt landet, där det är mer lä. Men det finns risk för angrepp av fritfluga då antalet daggrader är uppe i 90 grader och därför bör havre och vårvetefält som är i 1,5 bladstadiet bekämpas.

  Halvklart i norra Södermanland

  – I södra Södermanland börjar vårbruket bli klart. I norra Södermanland är det halvklart i dagsläget, hälften är sått av det som är tänkt. På fredag ska det vara klart, vad jag har hört, berättar Joakim Karlsson, en av Hushållningssällskapets växtodlingsrådgivare i Södermanland.

  I Södermanland sår man bland annat korn, havre, vårvete, vårraps och lite ärtor. De senaste dagarna har de haft problem med enorma mängder rapsbaggar i rapsen. Höstrapsen är nästan helt uppäten, men kan återhämta sig, särskilt om det blir lite kallare väder och regn, enligt Joakim Karlsson.

  – Värmen har också lett till att vårsäden har angripits av jordloppor, något som inte brukar ske vid mer normal temperatur. Det började märkas för någon vecka sedan, när det blev över 25 grader varmt, säger Joakim Karlsson.

  Vallskörd utanför Eslöv

  Atl har också pratat med Karl Albinsson, som arbetar på gården Bokehill Holstein utanför Eslöv. De har skickat in en aktuell bild från säsongens vallskörd till Atl.

  – Vi räknar med att ta fyra skördar den här säsongen. Den första skörden som vi tog var 230 hektar. Det har växt på bra, det har inte varit jättehögt, men tjockt, så jag tror att det blir ganska mycket, säger Karl Albinsson.

  Deras vallskörd är en blandning av rödklöver, timotej, ängsvinge och vitklöver. Den kommer att användas som foder till mjölkkor.

  LÄS OCKSÅ: Vårflod svepte iväg ensilagebalarLÄS OCKSÅ: Vårbruksläget från syd till norr

  Till toppen