Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 april 2018

  Vårbruksläget från syd till norr

  Höstens regnande präglar vårbruket och orsakar merjobb. På sina håll har höstgrödorna haft en tuff vinter. Det är bilden när ATL ringer fem växtodlingsrådgivare för att kolla av stämningen.

  Det är stor skillnad över landet på hur långt vårbruket hittills har kommit. I syd har det varit i gång i flera veckor medan snön fortfarande ligger i stora delar av norra Sverige.

  På Kristianstadsslätten är jordarna lätta och har torkar upp bra. Här har vårbruket varit i gång i några veckor.

  – Här vårplöjer vi för fullt och kör ut stall- och biogödsel. Många sår och på det hela taget rullar det på, säger Åsa Nordström, rådgivare på HIR Skåne.

  Rapsen som såddes i höstas har inte fått någon riktig storlek på grund av regnet och det är gått om fläckar i fälten som kräver insådd.

  – Men både vete och råg ser bättre ut. Även om plantorna är lite klena känns det som de kommer att återhämta sig bra när de nu får sol och gödning, säger Åsa Nordström.

  Kommit halvvägs

  I Halland blev höstsådden betydligt mindre än planerat på grund av regnet.

  – Uppskattningsvis hälften av fälten blev sådda. Och av det som ändå såddes är det kanske 10-20 procent av ytan som måste sås i, säger Jakob Eriksson på HS i Halland.

  I södra delen av länet, kring Laholm och Halmstad, är sådden i full gång medan det i norra Halland är blötare. I söder är vissa lantbrukare närapå färdigsådda medan man i norra delen knappt ens har börjat.

  På Småländska höglandet har det bara varit snöfritt i några veckor och det är ännu lite ojämnt upptorkat.

  – Harvarna är ute och de första fälten är sådda. Det blev ju inte plöjt i höstas så många är i gång nu, säger Per-Anders Andersson på Lantmännen växtråd.

  När det gäller höstsådden har en del rågvete snömögelangrepp men generellt sett ser höstvetet bra ut med tanke på förutsättningarna. Vintern har heller inte tagit särskilt hårt.

  – Höstgrödor är egentligen inte så stort här i området och speciellt nu när det blev mindre sått än planerat. Den dominerande grödan är istället vall och den ser hyfsad ut nu, säger Per-Anders Andersson.

  Kommer i kapp

  I Östergötland har höstsådden överlag klarat sig bra.

  – Kanske har några fält med höstraps blivit lite köldskadade men när det gäller höstvetet ser det fint ut, säger Johan Lagerholm på Växtråd i Norrköping.

  Här har arbetet bara varit i gång någon vecka, det harvas och någon såmaskin har hunnit ut men vårbruket är ännu i sin linda.

  Också i Mälardalen har övervintringen gått bra, enligt Jon Orvendal på Växtråd. Här såddes drygt 75 procent av den areal som planerades.

  – Sedan ser man lite olika effekter av tidpunkten för sådd i höstas och allt regn som kom efter sådd. Det mesta är ganska ok, men vissa små arealer kommer nog att köras upp. Oljeväxterna ser generellt sett också bra ut, säger han.

  Vårbruket i Mälardalen har just startat men Jon Orvendal är inte orolig.

  – Det pratas om att våren är sen i år men kommer vi bara i gång de närmaste veckorna blir det normalt. I Uppsalatrakten brukar vi köra i gång i månadsskiftet april/maj och det gör vi nog i år också, säger han.

  Några särskilda utmaningar i vårbruket i år?

   Åsa Nordström, rådgivare på HIR Skåne.
  Åsa Nordström, rådgivare på HIR Skåne. FOTO: Mikael Gianuzzi

  Åsa Nordström, HIR Kristianstad

  – Att hantera effekterna av regnandet. Det är så mycket att fixa till som inte hanns med i höstas. Dessutom blir det tufft att få ordning på de sönderkörda potatis- och sockerbetsfälten.

   Jakop Eriksson, HS Halland.
  Jakop Eriksson, HS Halland.

  Jakop Eriksson, HS Halland

  – En större areal som ska vårsås. Mycket som inte blev ogräsbehandlat i höstas gör det lite stökigare i vårbruket än vanligt.

   Per-Anders Andersson, Lantmännen Växtråd Småländska höglandet.
  Per-Anders Andersson, Lantmännen Växtråd Småländska höglandet. FOTO: Mikael Gianuzzi

  Per-Anders Andersson, Lantmännen Växtråd Småländska höglandet

  – Vi är lite sena ut med gödsel på vallarna och ligger någon vecka efter. Men får vi en bra maj utan nattfrost så kommer det nog att växa i kapp.

   Johan Lagerholm, Lantmännen Växtråd Norrköping.
  Johan Lagerholm, Lantmännen Växtråd Norrköping.

  Johan Lagerholm, Lantmännen Växtråd Norrköping

  – Förra årets torka gör att det är brist på grovfoder. Just nu är väderleken väldigt torr och många funderar nog på om det ska bli ett år till med torka eller om det blir normalt med regn.

   Jon Orvendal, Växtråd Mälardalen.
  Jon Orvendal, Växtråd Mälardalen.

  Jon Orvendal, Växtråd Mälardalen

  – Allt vatten som kommit sista halvåret. I år blir det en tuffare markstruktur. Det torkar upp ojämnt, vissa partier är torra och fina medan det på samma fält ofta finns riktigt blöta ytor. Det blir en utmaning att tajma det.

  LÄS OCKSÅ: Läget i vårbruketLÄS OCKSÅ: Senaste våren på hundra år LÄS OCKSÅ: Är årets vårbruk en större utmaning än normalt?LÄS OCKSÅ: Leran gör det extra knepigt i vår

  Läs mer om

  Till toppen