Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 8 januari 2018

  Självantändande balar bakom bränder i häststall

  Hästgårdar är välrepresenterade i statistiken över stallbränder. Byggnaderna är ofta äldre och elfel är inte sällan förklaringen till bränderna. Men även självantändning av foder kan vara en bidragande orsak, enligt Björn Björkman på Brandskyddsföreningen.

  – För tio år sedan reagerade vi på att det uppstod flera självantända bränder med foder inblandat. Då handlade det framför allt om halmbalar som förvarades uppe på höloft. När de torkade startade en process i fodret, berättar Björn Björkman för hippson.se.

  Orsaken till självantändningen är material som torkats dåligt eller är ojämnt torkat och där själva vätan påbörjar en upphettningsprocess. Om värmen inte ventileras bort kan aktiviteten accelerera.

  Håll koll

  Processen kräver förutom det organiska materialet även tillgång till vatten och syre. I stallar där högaffel används finns en risk att man skyndar på processen då högaffeln ger syret hjälp att tränga djupare ner i balen och bidra till självantändningen.

  Det handlar om en biologisk process som så småningom övergår till en kemisk under en längre tid.

  – Man bör därför ha koll på fodret och vara uppmärksam på temperaturskillnader och lukt, säger Björn Björkman till hippson.se.

  Risken för självantändning är mycket liten om foder eller spån torkas väl före inlagring och lagras så att de inte utsätts för fukt, enligt Brandskyddsföreningen.

  LÄS OCKSÅ: Svårt undernärd häst fick avlivasLÄS ÄVEN: Familjen maktlös efter brandenLÄS MER: 29 hästar innebrända i Kaliforniens bränder

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Till toppen