Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 18 juli 2017

  ”Priset visar att jag är på rätt väg”

  För två år sedan var olyckan framme. En gnista från en vinkelslip antände det nya tjurkalvsstall som Jonas Kervén höll på att bygga. Självrisken blev skyhög, men tack vare en insamling från grannarna kunde köttproducenten komma tillbaka.

  Jonas Kervén driver integrerad Krav-godkänd dikoproduktion på gården Åsen i Brunskog.

  För drygt två år sedan hände det som inte fick hända. Jonas arbetade på det nybyggda stallet för tjurkalvar och stod på taket och kapade skenor till skjutportarna när en gnista antände några halmbalar. Elden förstörde delar av byggnaden och eftersom branden var självförvållad landade självrisken på 225 000 kronor.

   En gnista från en vinkelslip tände eld på det nya stallet för tjurkalvarna som Jonas Kervén höll på att bygga för drygt ett år sedan. Grannarna samlade in 53 000 kronor till självrisken och nu har köttuppfödaren kommit tillbaka med besked.
  En gnista från en vinkelslip tände eld på det nya stallet för tjurkalvarna som Jonas Kervén höll på att bygga för drygt ett år sedan. Grannarna samlade in 53 000 kronor till självrisken och nu har köttuppfödaren kommit tillbaka med besked. FOTO: Lennart Larsson

  Men hjälpsamma grannar startade en stödinsamling som drog in över 50 000 kronor till Kervén och hans sambo Sandra Johansson, vilket ATL rapporterade om.

  – Man tror knappt att det finns så fina människor. De visar verkligen att de vill ha oss kvar här och uppskattar det vi gör, sade Jonas Kervén till ATL.

  Revansch efter branden

  Och efter branden har nötköttsproducenten kommit tillbaka med besked. Nu har han har utsetts till Årets nötköttsproducent i Värmland av LRF Värmland och Värmlands nötköttsproducenter.

  – Det är fantastiskt kul att få uppskattning, det visar ju att jag är på rätt väg. Jag blev väldigt glad när jag fick beskedet, säger Jonas Kervén till ATL.

  I dag är han på banan igen med produktionen, Jonas Kervén har 50 dikor och 50 slakttjurar, djuren är korsningar av simmentaler och charolais. Till gården hör 20 hektar mark och han arrenderar ytterligare 130 hektar.

  – Det har gått bättre än förväntat med produktionen även om det alltid finns saker att trimma in, säger han.

  Intresserad av avelsarbetet

  Jonas Kervén satsar på ett gott avelsmaterial.

  – En ny tjur kan snabbt göra skillnad i plånboken. Det bästa rådet är att satsa på bra djur och hellre ta bort extrautrustning på traktorn. Jag försöker att ha så låga maskinkostnader som möjligt. Jag har turen att kunna hyra maskiner av grannen och så samäger jag maskiner också, säger han.

   Jonas Kervén har blivit Årets nötköttsproducent i Värmland.
  Jonas Kervén har blivit Årets nötköttsproducent i Värmland. FOTO: Sandra Johansson

  Det är just avelsarbetet som lockar Jonas Kervén.

  – Jag har alltig varit intresserad av kor och jag har lärt mig väldigt mycket om avelsarbete av Jan Johansson som har en av de största charolaisbesättningarna i Sverige. Jag praktiserade hos honom under gymnasiet. I början köpte jag in djur varje höst för att komma snabbare framåt men nu klarar jag mig på egen rekrytering och jag köper bara in bra avelstjurar. Jag har också flera kompisar som håller på att starta nötköttsproduktion och jag försöker hjälpa dem. Det är väldigt roligt att kunna dela sin kunskap med dem, säger han.

  Jonas Kervén trivs med livet som nötköttsproducent.

  – Det är ju mitt liv det här, jag är väldigt nöjd med det. Priserna har också varit gynnsamma de senaste åren så det går åt rätt håll. Det märks att efterfrågan ökar.

  Motiveringen till Årets pristagare

  ”Jonas är en driven och engagerad person som kombinerar målmedvetenhet och entreprenörskap på ett unikt sätt. Han har flyttat till en bygd där de flesta flyttlass går i motsatt riktning och etablerat sig mycket framgångsrikt. Jonas genuina förmåga att sprida framtidstro, kunskap och engagemang i branschen betyder mycket för ländsbygden kring Brunskog. Han har ett tydligt fokus på lönsamhet och företagets utveckling följer marknadens förutsättningar.”

  LÄS MER: Startade insamling när familjen drabbades av brandPREMIUM: Sveriges äldsta bisonfarm lägger ned

  Relaterade artiklar

  Till toppen