Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 6 mars

  Ostjätte köper finsk vegoraket

  Bondbönan, som har odlats i Norden i över 1000 år står i centrum för en ny affär i livsmedelsbranschen. Det är företaget Kavli som nu köper det finska företaget Verso.

   Bondbönor.
  Bild 1/2 Bondbönor. FOTO: André Maslennikov/IBL/TT
   Kavli Group omsätter 380 miljoner euro och ägs av en stiftelse. Mest känt i Sverige är bolaget för sina tub- och mjukostar under eget varumärke.
  Bild 2/2 Kavli Group omsätter 380 miljoner euro och ägs av en stiftelse. Mest känt i Sverige är bolaget för sina tub- och mjukostar under eget varumärke. FOTO: Mostphotos

  ”Verso Food har genom en enastående entreprenörsanda utvecklat unika produkter på en lokalt odlad råvara, där näringsinnehåll, smak och klimathänsyn står i förgrunden”, säger Gerhard Bley, VD för Kavli i ett pressmeddelande.

  Det är under varumärket Härkis som Verso Food har etablerat sig i Finland. Bolaget bildades 2010 och har utvecklat en patenterad teknologi baserad på bondbönan, för att producera vegetariska maträtter. Målsättningen är enligt pressmeddelandet bland annat att ersätta köttfärs, andra köttprodukter och kyckling.

  ”Klimatsmartare än soja och quorn”

  Kavli framhåller även att produkterna innebär en klimatmässig fördel eftersom bondbönan redan odlas lokalt i Norden, till skillnad från sojabönor och mycoprotein (quorn). Vidare framhåller bolaget att tillgången på grödan är stor och att näringsvärdet är stort.

  Tidigare har Kavli köpt upp företaget Raisios mjölkfria produktion i Åbo och har sedan dess etablerat varumärket Planti som erbjuder mjölkfria produkter i Sverige och Finland. Kavli Group omsätter 380 miljoner euro och ägs av en stiftelse. Mest känt i Sverige är bolaget för sina tub- och mjukostar under eget varumärke, men bolaget äger även varumärken som Johnny’s senap, Bärry, Bollnäsfil och Tigers yoghurt.

  Verso Food omsatte enligt pressmeddelandet ca 6 miljoner euro 2018. Huvudkontoret ligger i Vanda, Finland och en ny produktionsanläggning har färdigställts i Kauhava och invigs under våren 2019.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen