Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 29 september 2020

  Nytt utbrott av salmonella: ”En anhopning av fall”

  Ytterligare en grisgård har testats positivt för den allvarliga typ av salmonella som nu bekämpas i en gyltproduktion i Skåne.

   Arkivbild, ej från gården i artikeln.
  Arkivbild, ej från gården i artikeln. FOTO: Mostphotos

  Det är en kontaktgård till den gyltproducerande gården där man nu också har hittat smitta av den ovanliga salmonellatypen Choleraesuis. Även denna gård ligger i Skåne.

  Smittan upptäcktes i den första provtagningsomgången av kontaktbesättningarna som gjordes i förra veckan. I övriga kontaktbesättningar påvisades ingen smitta. De flesta av dem provtas nu återigen i andra omgång.

  I ursprungsbesättningen har drygt 600 djur avlivats till följd av Choleraesuissmittan.

  Nu följer sanering bland annat i form av rengöring av stallarna och hygienisering av gödseln. Det senare är en specialåtgärd på grund av salmonellans typ.

  – I det här fallet, med den här serotypen som är djurbunden, behövs det oavsett om man brukar ned den eller inte med tanke på vilda djur, säger Katharina Gielen på Jordbruksverket.

  De flesta grisarna i den gyltproducerande besättningen har inte blivit sjuka. Något mer avvänjningsdiarré har noterats och enstaka djur har dött av sjukdomen, enligt Ann-Christin Ring på Jordbruksverket.

  I Skåne är totalt fem grisgårdar spärrade på grund av samlonellafynd. I fallen med serotyperna Derby och Typhimurium ser spårningen av smittkällan ut att ha kommit till vägs ände.

  – Det är inte ofta man kan säga med 100 procents säkerhet att det kom från en viss källa eftersom vi har salmonella i miljön, i fåglar och skadedjur. Mig veterligen har vi tittat färdigt i de fallen, säger Katharina Gielen.

  Läs också: Salmonellautbrott i Skåne – tusentals grisar avlivadeLäs mer: SVA om salmonellan: Foder kan vara möjlig smittväg

  Utöver salmonellafynden på grisgårdarna är sex besättningar med nötkreatur spärrade på grund av konstaterad salmonellasmitta. Tre av dem har testats positivt för salmonellatypen Dublin, två av dem för Typhimurium och en av dem för Derby.

  Åtminstone tre av gårdarna finns i Skåne, Kalmar och Örebro län.

  På Jordbruksverket arbetar man för högtryck med smittspårning och planering av åtgärder.

  – Det har blivit en anhopning av fall, men var och ett för sig är rutinartat. Det är inte så att vi ser kopplingar mellan många gårdar. Vi har alltid pågående salmonellaärenden och i vissa fall pågår de under flera år, säger Katharina Gielen på Jordbruksverket.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen