Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 22 september 2020

  Ovanlig salmonellatyp på en av de drabbade gårdarna

  Den senast utredda grisgården har en annan typ av salmonella än de två som fått avliva många djur. Det är en ovanlig sort som grisarna kan bli mer sjuka av.

   Flera tusen grisar fick avlivas till följd av salmonellasmitta (grisarna på bilden har inget med artikeln att göra, arkivbild).
  Flera tusen grisar fick avlivas till följd av salmonellasmitta (grisarna på bilden har inget med artikeln att göra, arkivbild). FOTO: Maja Eriksson/TT

  Som ATL rapporterade på tisdagen har salmonella upptäckts på fyra skånska gårdar sedan i somras. Nu står det klart att det rör sig om tre olika sorters salmonella: Derby, Typhimurium och Choleraesuis.

  Det senast utredda fallet, en gyltproduktion, har smitta av den numera ovanliga typen Salmonella Choleraesuis. Den har inte påvisats hos grisar i Sverige på 40 år och kan ge en större sjuklighet hos grisarna än de andra typer av salmonella som konstaterats i Sverige på senare år.

  ”Vår förhoppning är att vi identifierat smittan i ett tidigt skede och att den därmed fått mycket begränsad utbredning”, säger Katharina Gielen, biträdande avdelningschef på Jordbruksverkets djuravdelning, i ett pressmeddelande.

  Okänt hur smittan spritts

  Graden av symtom hos djuren kan variera från inga alls till en ökad dödlighet.

  Hur smittan spridits till besättningen är inte känt i dagsläget. Ett tjugotal gårdar som har tagit emot djur från den aktuella gården har provtagits. Än så länge har ingen smitta påvisats hos dem.

  På 1960- och 1970-talet var Salmonella Choleraesuis en av de mer vanligt förekommande salmonellatyperna i svenska grisbesättningar.

  Relaterade artiklar

  Kommentarer

  Genom att kommentera på Atl så godkänner du våra regler.

  Läs mer om

  Till toppen