Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 februari

  Nya havregrejen: Spola riset

  Snart finns ett havreris från Fazer och Frebacokvarnen i Lidköping. Produkten uppges ha en sjättedels klimatpåverkan jämfört med importerat ris från Thailand.

  FOTO: Fazer

  Havreriset består enligt ett pressmeddelande av hela havrekärnor som ångbehandlats och polerats för att nå en koktid på 13 minuter.

  Produkten sägs påminna om råris i både färg och textur och förutom klimatfördelarna uppger Fazer att havreriset också har ett väsentligt bättre näringsvärde än vitt ris.

  Kock ger ros till ris

  En som nu ska hjälpa Fazer att få folk att spola riset till förmån för havre från Västgötaslätten är kocken Paul Svensson. Han är engagerad på restaurangerna Paul Taylor Lanthandel i Sundbyberg och Fotografiska i Stockholm och har nu tagit fram recept till tre olika rätter med havreris.

  ”Havreris är en klimatsmart, konsumentvänlig och god produkt som kan göra det enkelt för många att ersätta det asiatiska riset. På köpet får man god smak och bättre näringsvärde, säger Paul Svensson.”

  Del i satsning

  Det nya havreriset kommer att finnas i affärerna från och med vecka åtta. Enligt vd för Fazer Sverige i Sverige, Mats Liedholm, ingår produkten i Fazers satsning på växtbaserad mat. Som ett led i detta fördubblar Fazer havrekapaciteten i Lidköping, något som ATL tidigare uppmärksammat. Havren till kvarnen i Lidköping uppges komma från inom tio mils radie och Fazers klimatberäkning grundar sig på Rises klimatdatabas för livsmedel.

  Relaterade artiklar

  Till toppen