Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 januari 2018

  Ny regering sätter stopp för pälsdjur

  Norsk pälsdjursuppfödning ska fasas ut till 2024/2025. Det blev en del i den politiska uppgörelsen när Norge fick ny regering på söndagen.

   Vid årsskiftet 2024/2025 ska den norska pälsnäringen var avvecklad.
  Vid årsskiftet 2024/2025 ska den norska pälsnäringen var avvecklad. FOTO: Mostphotos
   Enligt NTB har norska statsministern Erna Solberg sagt att avvecklingen av pälsdjurnäringen var en av de svåraste delarna gå med på i uppgörelsen.
  Enligt NTB har norska statsministern Erna Solberg sagt att avvecklingen av pälsdjurnäringen var en av de svåraste delarna gå med på i uppgörelsen. FOTO: Mostphotos

  För den norska pälsnäringen kom beskedet som en överraskning och betecknas som en kovändning. Men frågan har stått högt upp på Venstres lista och blev en del i uppgörelsen när den nya regeringen skulle bildas i Norge.

  – Detta var något man kunde frukta när Venstre nu är en del av regeringen. De har varit tydliga hela tiden med att de önskat en avveckling, säger Guri Wormdahl, kommunikationschef för Norsk Pelsdyrlag till Nationen.

  Fasas ut på fem år

  Uppgörelsen innebär att den norska pälsdjursuppfödningen ska fasas ut fram till och med årsskiftet 2024/2025. En ekonomisk kompensation ska ges till de existerande uppfödarna för att klara avvecklingen. kompensationen börjar gälla i dag, den 15 januari, men hur regelverket ska se ut ska utarbetas under året.

  Det ska också utredas vilka andra åtgärder som kan behövas för att näringen ska klara omställningen. Uppgörelsen innebär också att norska staten ska ta initiativ till ett samarbete med de kommuner där pälsdjursuppfödningen har stor betydelse för sysselsättningen.

  Beslutet om avvecklingen ska senare läggas fram i en proposition till Stortinget.

  [bild

  Ser det som en seger

  Dyrevernalliansen applåderar beslutet:

  – Det är en jättestor seger för alla som är intresserade av djurskydd i Norge, säger dess ledare Live Kleveland till Nationen men tillägger att det hinner bli ett val till i Norge innan avvecklingen ska ske.

  LÄS OCKSÅ: Nya motdraget glädjer minkuppfödarnaLÄS OCKSÅ: Vill ha frizon från aktivister runt minkfarmerPREMIUM: Djurskyddsfrågorna regeringen väjde för

  Relaterade artiklar

  Till toppen