Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 september 2019

  Nervös väntan för landets potatisodlare

  Torka i sydost, regn i sydväst. Men trots problematiskt väder ser årets potatisskörd ut att bli god.

  – De signaler jag får från odlare runt om i landet är att det är bra skördar på gång även om det inte kommer att bli frågan om något rekord, säger Lisa Andrae, rådgivare på Rådhuset Nordfalan.

   De kommande veckorna blir avgörande för potatisskörden.
  De kommande veckorna blir avgörande för potatisskörden. FOTO: Shutterstock/TT

  Hon pekar på att förhållandena skiljt sig åt mellan olika delar av Sverige. I sydöstra delen av Sverige har det varit torrt, vilket i kombination med värme på kring 30 grader i somras har gått hårt åt grödorna. Där det funnits bevattning har potatisen klarat sig bra i år, medan den torkat där bevattningen saknats.

  Samtidigt har det lokalt kommit stora mängder regn framför allt i delar av Skåne och Halland. Här flaggar Lisa Andrae för skalmissfärgningar och nedklassning på sina håll.

  – Det gäller framför allt de områden där det regnat så gott som varje dag. När potatisen redan varit på gränsen att bli kvävd så blir det aldrig riktigt bra när det bara matas på med fukt, säger hon.

  Läs också: Regnet får hans potatis att ruttna bort

  Risken för brunröta har också ökat eftersom det varit hög förekomst av bladmögel i år. Konventionella odlare har kunnat hantera problematiken, men hos ekoodlare kan den ha varit ett större bekymmer, beroende på sortval och nederbördsmängd.

  – Här kommer det definitivt att finnas partier som är drabbade av brunröta i år, konstaterar Lisa Andrae.

   Lisa Andrae, rådgivare på Rådhuset Nordfalan.
  Lisa Andrae, rådgivare på Rådhuset Nordfalan. FOTO: Göran Berglund

  Hon understryker samtidigt att det är för tidigt att dra någon generell slutsats om skador och kvalitet på skörden 2019, utan menar att det är de kommande veckorna som blir avgörande.

  Lyckeby Starch har kontraktsodling på cirka 7 000 hektar stärkelsepotatis i Halland, Skåne, Blekinge och östra Småland. Målet är att potatisen ska hålla en stärkelsehalt på minst 20 procent och leveranserna ligger brukligt mellan 16 och 26 procent. Lägre halt ger avdrag för odlaren, medan högre halt ger en premie.

  Företaget har gjort två provgrävningar i höst och vid den senaste inventeringen 10 september hade den genomsnittliga stärkelsehalten lyft en procentenhet till 20,7 procent från augusti.

  – Det ser bra ut. Inget snack om det. Det är framför allt stärkelsehalten som rättat till sig vilket gör att prognosen ser bättre ut, säger Henrik Berggren, vd på Lyckeby Starch.

  Mängden knölar låg på 52,8 ton per hektar, vilket är under snittet på 53,3 ton. Resultatet är inte riktigt så bra som företaget hade hoppats. Det är framför allt de östra odlingsområdena mot Kalmar och Öland som bitvis varit torkdrabbade som drar ned snittet.

  – Hade vi inte haft den påverkan hade vi förmodligen legat 10 procent över genomsnittsskörd, säger Henrik Berggren.

  Organisationen Potatisodlarna gör en stor skördeinventering där 20 prover tas på fält i vardera Skåne, Halland, Väst- och Östergötland. Resultatet från provgrävningarna redovisas 16 oktober.

  Från arkivet: Med en hembyggd mellantank kunde Knut Åkesson öka kapaciteten under potatisskörden.

  Relaterade artiklar

  Till toppen