Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 15 augusti 2017

  Nattligt jobb när vetet tröskas

  De starka lamporna fladdrar över vetefältet. Det är måndag kväll och Ola Drevås kör för fullt på sina fält utanför Lund. Han måste ta kvällarna till hjälp för att hinna med.

   Ola Drevås har hunnit tröska cirka 30 hektar höstvete under måndagen, men så fick tröskan gå till klockan elva på kvällen.
  Ola Drevås har hunnit tröska cirka 30 hektar höstvete under måndagen, men så fick tröskan gå till klockan elva på kvällen. FOTO: Dan Birgerson

  Spannmålsskörden har på allvar varit igång någon vecka i Skåne. Ola Drevås på Bjällerups maskinstation i Staffanstorp har hunnit med raps och börjat med korn. Nu är det 170 hektar vete som gäller. Han ska hinna med att tröska sina egna fält och ytterligare ett hundratal hektar som maskinstationen hanterar.

  – Jag måste köra även nu när det är mörkt om vädret tillåter. Annars hinner vi inte få in allt, säger han.

  Daggen stoppar tröskan

  Måndagen slutar inte ute på fältet förrän vid elvatiden på kvällen.

  – Nu går det inte mer, daggen gör att det går tungt och det sliter på maskinen, konstaterar han och bestämmer sig för att åka hem.

  PREMIUM Bekymmerslös tillvaro i ny tröska

  Men om det är lite mindre fuktigt ute och framför allt om det blåser kan tröskan i princip rulla hela natten.

  – I fredags höll vi på till klockan tre på morgonen. Man får bita i hop och jobba, maskinerna måste gå, säger han.

   När skörden väl är i gång på Bjällerups maskinstation blir dagarna långa. För Ola Drevås är det daggen som sätter stopp, annars kör han så länge han orkar in på natten.
  När skörden väl är i gång på Bjällerups maskinstation blir dagarna långa. För Ola Drevås är det daggen som sätter stopp, annars kör han så länge han orkar in på natten. FOTO: Dan Birgerson

  Dag som natt

  Men nu får han hoppa ned från tröskan och tar tag i några ax för att visa hur fukten redan kommit.

  Att köra på kvällarna i skenet av tröskans starka lampor är inget som bekymrar Ola Drevås.

  – Det är ingen större skillnad på dag och natt i det avseendet. Man måste hålla lite bättre koll på kanterna när det är mörkt bara, säger han.

  Nöjd så här långt

  Hittills har skördearbetet gått bra och Ola Drevås är nöjd med resultatet. Under skörden har vattenhalten hittills varierat mellan 15 och 21 procent.

  Nu visar tröskans instrument på cirka 17 procents vattenhalt vilket är det ungefärliga snittet hittills för årets veteskörd på Bjällerup. Det är lite för högt så torkkostnader kommer förstås att dra ned intäkterna något.

   Brorsonen Simon Drevås sitter i traktorn och tar hand om tömningen för vidare transport hem till gården.
  Brorsonen Simon Drevås sitter i traktorn och tar hand om tömningen för vidare transport hem till gården. FOTO: Dan Birgerson

  Upp mot 10 ton

  Håller vädret i sig hoppas Ola Drevås att hela veteskörden är bärgad i slutet av veckan, men blir det regn och dåliga förhållande kan det bli september innan allt är hemma.

  Om vädret inte ställer till det blir 2017 således ett riktigt bra år för Bjällerup. Avkastningen på vetet pekar upp mot 10 ton per hektar och det håller så här långt brödkvalitet.

  LÄS OCKSÅ Nu skördas skånska ärter men inte av FindusLÄS OCKSÅ Goda utsikter för rapsskörden i Skåne

  Relaterade artiklar

  Till toppen