Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 9 augusti 2017

  Goda utsikter för rapsskörden i Skåne

  GRYTTINGE.

  Något försenad är skörden av raps och spannmål nu igång i Skåne, från flera håll rapporteras om att avkastningen för raps troligtvis blir god i år.

   En räv som gömmer sig i rapsen får bråttom närmar tröskan när sig.
  Bild 1/3 En räv som gömmer sig i rapsen får bråttom närmar tröskan när sig. FOTO: Jonatan Jacobson
   Tröskning av höstraps. På Trolleholms gods odlas även höstvete, korn, havre, rajgräs, timotej och ärtor som tröskas mogna.
  Bild 2/3 Tröskning av höstraps. På Trolleholms gods odlas även höstvete, korn, havre, rajgräs, timotej och ärtor som tröskas mogna. FOTO: Jonatan Jacobson
   Trolleholms gods lantbruksinspektor Sören Tang.
  Bild 3/3 Trolleholms gods lantbruksinspektor Sören Tang. FOTO: Jonatan Jacobson

  I början av vecka 32 gick skördetröskorna varma på många skånska rapsfält, en dryg vecka senare än normalt. En del lantbrukare hade även påbörjat spannmålsskörden.

  – Det har varit utdraget med regn men nu är vi igång och får in mycket raps men även en del vete, råg och maltkorn. Vi hoppas på fortsatt stabilt väder så att det blir proppen ur för alla spannmålssorter, säger Erik Wildt-Persson, vd på Kristianstadsortens Lagerhusförening, KLF.

  Även om det är i ett tidigt skede tyder KLFs första indikationer på att proteinhalterna för maltkorn och vete är ”åt det lägre hållet”. Men rapsen ser ut att ge en god avkastning.

  – De flesta av våra medlemmar har behandlat framgångsrikt mot insekter så det verkar bättre i år jämfört med i fjol. Hittills ligger många av årets rapsskördar på runt fyra ton per hektar, säger Erik Wildt-Persson.

  Sen rapsskörd

  Mikael Jeppsson, chef för Lantmännens spannmålsenhet, har också noterat att årets rapsskördar i Skåne generellt sett verkar bli bättre än 2016 även om det kan variera lokalt.

  – Avkastningen är väldigt skiftande från tre till fem ton per hektar men jag gissar på ett medelvärde strax under fyra ton per hektar. Det är för tidigt att dra några slutsatser men proteinvärdena ser bra ut för det vete och maltkorn vi har fått in hittills, säger Mikael Jeppsson.

  Enligt Lantmännens skördeprognos för 2017 kommer skörden av spannmål, oljeväxter och trindsäd i hela landet att uppgå till cirka 6,1 miljoner ton vilket är i nivå med femårssnittet.

  Prognosen ligger något över föregående års skörd på 5,9 miljoner ton och 2015 års storskörd på 6,7 miljoner ton.

  – Just nu finns det inga orosmoln på himmeln som pekar åt en lägre prognos. Vi är drygt en vecka sena på rapsen i Skåne men så länge vädret håller i sig blir det inga problem, säger Mikael Jeppsson.

  Ser lovande ut

  Norr om Eslöv ligger Trolleholms gods som i år har en åkerareal på 1350 hektar som ska tröskas. När ATL kommer på besök pågår skörden av 250 hektar höstraps. Lantbruksinspektor Sören Tang är nöjd med de första skördesiffrorna.

  – Efter att ha tröskat hälften av höstrapsen ligger vi på 4,8 ton per hektar vilket är högt för oss, säger han.

  Efter rapsen kommer Trolleholms skördetröskor att gå på rajgräs och höstvete av den tidiga sorten Norin.

  – Jag tror på årets skörd, det ser lovande ut för höstvetet också. Vädret har påmint en del om 2015 som var ett bra år, grödorna gillar när det är lite kallt och blött säger Sören Tang.

  LÄS MER: Mindre vallskörd efter torka i juliLÄS OCKSÅ: Torka påverkar skörden på flera hållPREMIUM: Dolda kostnader med att skippa plogen

  Relaterade artiklar

  Till toppen