Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 januari 2018

  Mjölkbönder vill ha garantier

  Franska mjölkbönder är oroliga för att Lactalis-skandalen leder till att de får sämre betalt. De kräver nu garantier för framtiden. På fredagseftermiddagen demonstrerade de utanför fabriken där den salmonellasmittade bröstmjölksersättningen tillverkades.

   Lactalis har fortsatt ta emot mjölken från producenterna i Craon men dessa är oroliga för att problemen nu kan innebära en prispress.
  Lactalis har fortsatt ta emot mjölken från producenterna i Craon men dessa är oroliga för att problemen nu kan innebära en prispress. FOTO: Mostphotos

  Hittills har minst 37 bebisar insjuknat i salmonella efter att ha fått bröstmjölksersättning från Lactalis fabrik i Craon i västra Frankrike.

  LÄS OCKSÅ: 100-tals föräldrar stämmer Lactalis

  Omkring 12 miljoner förpackningar i 83 länder har återkallats för att förhindra att fler drabbas.

  Fabriken är stängd på obestämd tid. Maskinerna har rengjorts, men myndigheterna letar fortfarande efter orsaken till att bakterien har kunnat finnas i mjölken.

  Oroliga mjölkleverantörer

  Omkring 600 bönder i regionen producerar åt fabriken i Craon. Lactalis fortsätter att ta emot deras mjölk, men forslar den just nu vidare till andra enheter.

  Situationen är alltså inte akut för bönderna i området. Men både de och deras kollegor i andra delar av landet befarar konsekvenserna av den här historien på sikt.

  Bönderna är oroliga för att historien kommer att användas som en förevändning för livsmedelsindustrin att pressa ner sina inköpspriser, som redan före krisen ligger på gränsen till vad som uppfattas som lönsamt.

  De är också oroliga för att både den franska mjölkens och Lactalisprodukternas anseende svärtas.

  100-tals bönder

  På fredagseftermiddagen demonstrerade därför flera hundra mjölkproducenter utanför fabriken på uppmaning av flera jordbrukarfack, som den lokala FNSEA-avdelningen.

  Ett av deras krav är större öppenhet både från regeringen och från Lactalis kring allt som berör den salmonellasmittade mjölken.

  LÄS OCKSÅ: Salmonella i Lactalis babymjölkLÄS MER: Polisrazzia mot mejerigigant

  Relaterade artiklar

  Till toppen