Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 januari 2018

  Hundratals stämmer Lactalis för smittad babymjölk

  Flera hundra stämningsansökningar har lämnats in mot den franska mejerijätten Lactalis.

  Det är familjer som uppger att deras barn blivit smittade av salmonella efter att ha druckit bröstmjölksersättning av pulver från företaget som ligger bakom stämningsansökningarna, skriver TT.

  En förening som företräder de drabbade höll presskonferens efter att finansminister Bruno Le Maire sagt att företaget måste utöka sitt återkallande till alla mjölkprodukter från den aktuella fabriken.

  Hittills har 35 fall av barn som fått salmonella av det smittade mjölkpulvret rapporterats i Frankrike. Ett fall har rapporterats i Spanien och ett utreds i Grekland. Produkterna har framför allt sålts till länder utanför EU men har också gått till Schweiz, Nederländerna, Spanien och Grekland, enligt Livsmedelsverket. Enligt spårning i det gemensamma europeiska varningssystemet RASFF finns det inget som tyder på att produkterna sålts till Sverige.

  Föreningens ordförande Quentin Guillemain tror att myndigheterna underskattar antalet drabbade, med tanke på hur många som lämnat in stämningsansökningar. Han uppskattar att tiotals miljoner burkar av produkten, exporterade till 66 länder, kan ha smittats av salmonella vid företagets fabrik i franska Craon, enligt TT.

  Alla de 18 barn som har vårdats på sjukhus i Frankrike har kunnat lämna sjukhuset och mår bra, meddelar myndigheterna. Skånemejerier ingår sedan sommaren 2012 i mejerigruppen Group Lactalis.

  Läs också: ”Salmonella i Lactalis babymat”

  Läs också: ”Franska mjölkjätten ville köpa Gefleortens mejeri”

  Läs också: ”Lactalis har insyn i Svensk Mjölk”

  Relaterade artiklar

  Till toppen