Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 23 november 2017

  Lactalis har insyn i Svensk Mjölk

  Den privata, franska mejerijätten Lactalis har haft insyn i styrelsearbetet i organisationen Svensk Mjölk, som ägs av de bondeägda mejerierna i Sverige. Det visar dokument som ATL har tagit del av. – Väldigt, väldigt märkligt, säger mjölkbonden Tommy Dahlin, som är med och äger Svensk Mjölk via Arla.

  ATL kunde nyligen avslöja att Skånemejerier AB, som ägs av den franska mejerijätten Lactalis, attackerat rätten till ostarna Grevé, Herrgård och Präst i ett hemligt så kallat skiljemål. Det som låg till grund för avslöjandet var ett protokoll från ett disciplinärende hos Sveriges advokatsamfund, som skickats i kopia till Justitiekanslern, JK.

  Fransk insyn hos svenska bönder

  Av protokollet framgår även att Skånemejerier AB och Lactalis haft tillgång till detaljerad information om styrelsearbetet hos sin motpart, Svensk Mjölk, som äger rätten till de klassiska svenska ostarna.

  LÄS MER: Hemligt ostkrig hotar mejeribranschen

  Till exempel anger Skånemejeriers advokater detaljer om vad som skrivs i Svensk Mjölks styrelseprotokoll den 14 januari 2016. De anger även händelser från styrelsemötena den 15 februari och 14 september samma år, samt övergripande information om styrelsemötena.

  ”Tvisten mellan Skånemejerier och Svensk Mjölk har … löpande varit en punkt på styrelsemötena i Svensk Mjölk ekonomisk förening (som äger Svensk Mjölk till 100 procent)”, skriver Skånemejeriers AB:s advokater enligt protokollet från Sveriges advokatsamfund.

  Inget avtal

  Att Skånemejerier AB, med ägaren Lactalis, har haft insyn i styrelsearbetet för Svensk Mjölk står alltså klart. Men hur de fått insynen är mera oklart. Enligt uppgift till ATL finns inget avtal mellan Skånemejerier AB och Svensk Mjölk angående rätt till insyn i styrelsearbetet.

  Ett alternativ är därför att Skånemejerier AB fått informationen om styrelsearbetet genom Skånemejerier ekonomisk förening, som tidigare ägde Skånemejerier AB. Mjölkbönderna i föreningen är fortfarande med och äger rätten till ostvarumärkena Grevé, Herrgård och Präst och har därför en representant med i styrelsen för Svensk Mjölk.

  LÄS MER: Skånemejeriers advokater prickas

  Frågan om Skånemejerier ekonomisk förening försett Skånemejerier AB med information sätter ljuset på samarbetet mellan de två organisationerna sedan skånebönderna sålde sitt mejeri till Lactalis. De delar fortfarande namn och har ett affärssamarbete. Samtidigt är de motparter, som säljare respektive köpare av mjölk, men även som rättighetsinnehavare respektive licensköpare av de aktuella ostvarumärkena.

   Anders Rolfsson.
  Anders Rolfsson. FOTO: Tina Andersson

  ATL har därför sökt Anders Rolfsson, ordförande för Skånemejerier ekonomisk förening, samt styrelseledamot i Svensk Mjölk, för en intervju. I ett SMS skriver Anders Rolfsson att han är trygg i hur frågorna hanterats och att han i övrigt hänvisar till ordföranden i Svensk Mjölk, Åke Hantoft. ATL har varit i kontakt med Åke Hantoft som väljer att inte kommentera frågan.

  Konstig insyn

  Enligt en advokat med erfarenhet av skiljemål som ATL talat med finns också en möjlighet att Skånemejerier AB:s advokater har fått eller begärt information om styrelseprotokollen under skiljemålet eller disciplinärendet hos Advokatsamfundet. Men det är inget som advokaterna kommenterar.

  – Eftersom den här frågan omgärdas av sekretess så har jag ingen kommentar, säger en av Skånemejeriers advokater på advokatbyrån Vinge.

   Tommy Dahlin.
  Tommy Dahlin.

  Oavsett hur informationen från styrelsen i Svensk Mjölk nått Skånemejerier AB, Lactalis och deras advokater så är det förvånande och konstigt enligt Arlabonden Tommy Dahlin.

  – Varumärken av denna typ är ett kostbart och mödosamt arbete att bygga upp och det är vi svenska mjölkföretagare som investerat kapitalet i dessa, säger Tommy Dahlin.

  – Sitter jag i en styrelse för Svensk Mjölk så är det i den styrelsen och för de medlemmarna jag jobbar, säger Tommy Dahlin.

  Skiljedomen

  ATL kunde nyligen avslöja att Skånemejerier AB, som ägs av den franska mejerijätten Lactalis, attackerat rätten till ostarna Grevé, Herrgård och Präst i ett hemligt så kallat skiljemål. Rätten till de tre ostarna ägs av Sveriges bondeägda mejerier genom organisationen Svensk Mjölk.

  Under attacken blev Skånemejerier AB:s och Lactalis advokater, som jobbar på den prestigefyllda advokatbyrån Vinge, anmälda till Sveriges Advokatsamfund disciplinnämnd. Vingeadvokaterna blev senare prickade av Advokatsamfundet. Protokollet skickades som kopia till Justitiekanslern där det blev offentligt. protokollet har legat till grund för ATL:s rapportering.

  LÄS OCKSÅ: Större risk för skalskadat maltLÄS OCKSÅ: Ny storebror i GatorfamiljenLÄS OCKSÅ: Här tröskar Emil svensk soja

  Relaterade artiklar

  Till toppen