Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 25 september 2018

  Efter aktivistaktionerna - minkfarm lägger ned

  Dålig lönsamhet inom pälsbranschen, men också hot och upprepade attacker från djuraktivister, gör att Knut Indebetou nu bestämmer sig för att lägga ned sin verksamhet med 5 000 minkar.

   Knut Indebetou, Lilla Solberga, Korsberga, Hjo, har sedan 2014 haft minkuppfödning i ett tidigare köttdjursstall. Nu väljer han att avveckla på grund av i första hand dålig lönsamhet, men också efter upprepade hot och trakasserier från militanta aktivister.
  Knut Indebetou, Lilla Solberga, Korsberga, Hjo, har sedan 2014 haft minkuppfödning i ett tidigare köttdjursstall. Nu väljer han att avveckla på grund av i första hand dålig lönsamhet, men också efter upprepade hot och trakasserier från militanta aktivister. FOTO: Göran Berglund

  Knut Indebetous minkfarm utanför Hjo har drabbats av upprepade attacker. För drygt en månad sedan släpptes 5 000 minkar och ett tiotal hästar ut av aktivister, efter att de hyrt en närliggande lokal och låtsats vara yogaentusiaster.

  Men attackerna mot minkfarmen har pågått i flera år – och inte bara mot ägaren Knut Indebetou själv utan även mot hans anhöriga. Hans syster, som var blivande minkfarmare, fick två yxor inkastade i sitt hem med meddelanden där det stod ”Första varningen” och ”Minkfarm = död”, rapporterar GT.

  Aktivisterna ska även ha kastat in en gravsten från familjegraven i systerns trädgård. På stenen hade aktivisterna skrivit ”NN blev aldrig minkfarmare” och målat dit ett kors. Det finns även fall där aktivisterna tänt eld på byggnader på minkfarmen genom att slänga in såkallade molotovcocktails och andra brandbomber.

   En av yxorna som aktivisterna hade kastat mot en husfasad.
  En av yxorna som aktivisterna hade kastat mot en husfasad. FOTO: Polisen

  Beslutade i somras

  Men nu väljer alltså Knut Indebetou att lägga ned.

  – Det var ett beslut vi kom fram till redan i somras. När vi började var lönsamheten god, men sedan har det dalat och skinnpriserna i världen har gått ner rejält. Priset på skinn har in princip halverats sedan vi började, säger Knut Indebetou.

  ”Klart hoten påverkar”

  Men även om det är lönsamheten som sätter stopp för verksamheten så menar Knut Indebetou att hoten och aktionerna mot farmen har påverkat beslutet.

  – Det är framför allt lönsamheten som gör att jag tar det här beslutet, men sedan har det andra såklart påverkat. Det jag framför allt störs av är när de skickar hotbrev till vår revisor eller våra släktingar och skriver saker som att de vet var våra barn går i skolan. Det tycker jag är väldigt lågt och sådant ska vi inte ha i vårt samhälle, säger Knut Indebetou.

  LÄS OCKSÅ: Aktivistgrupp hyrde lokal och påstod sig vara en yogagruppLÄS OCKSÅ: Pälsaktivister skändade gravar

  Relaterade artiklar

  Till toppen