Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 5 december 2017

  Miljoner till klimatinsatser

  Nu fördelas 153 miljoner till 37 skånska projekt från Klimatklivet.

   Via Klimatklivet får bland annat Lantmännen stöd för konvertering till pellets.
  Via Klimatklivet får bland annat Lantmännen stöd för konvertering till pellets. FOTO: Mostphotos

  Pengarna beviljas av Naturvårdsverket efter beredning av länsstyrelsen i Skåne. Det senaste beslutet blev både årets sista och det största hittills för Skånes del.

  – I denna omgång har fler jordbruksföretag hittat till Klimatklivet. Det är glädjande att Klimatklivet kan fungera som ett komplement till landsbygdsprogrammet och att fler verksamhetsutövare upptäckt detta, säger Sandra Johanne Selander, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Skåne, i ett pressmeddelande.

  Ett exempel är att Värlingegården i Trelleborg, med bland annat kycklingproduktion och äppelodling. Företaget får tre miljoner kronor i stöd som ska gå till en halmpanna som blir en del i ett lokalt kretslopp, där halm från den egna gården används som bränsle.

  Viklunda Gård i Höganäs med, grönsaker på friland och växthus, får också ett stöd på 1 395 000 kronor för att ersätta fossil olja med förnybara bränslen.

  Störst stöd får Gasum AB, dotterbolag till finska Gasum, med 122 miljoner kronor. Företaget ska bygga en ny biogasanläggning och producera flytande biogas i Bromölla för tung trafik och sjöfart. Det är det näst största stödet inom Klimatklivet i hela landet.

  Skurups kommun får också för att genom en informationskampanj minska matsvinn och köttkonsumtion i skolan. 394 000 kronor får kommunen.

  –Klimatklivet är brett. Det handlar inte bara om stöd till elbilsladdning vilket många tror. Alla som har en idé som kan leda till god klimatnytta kan söka stöd från Klimatklivet, säger Sandra Johanne Selander.

  LÄS OCKSÅ: Vill ha frizon runt minkfarmerATL TV: Höga krav på skogsnära skogsbrukPREMIUM: Krisen för biogasen ökar bristen på biogödselPREMIUM: Toppen med slam från botten

  Beslutade stöd från Klimatklivet

  Övriga företag med lantbruksanknytning i Skåne som får stöd från Klimatklivet

  Lantmännen Agrovärme AB, Hässleholm, 4 275 000 kronor, konvertering från olja till flis/pellets.

  Lantmännen Ek för, 877 000 kronor, för konvertering till bioolja i Trelleborg och Malmö.

  LRF Skåne Lantbrukarnas Ekonomi AB, Höör, 75 000 kronor, laddstationer för elbilar.

  Gasum AB

  Finska energigasföretaget Gasum satsar nu på expansion i Sverige och Norge. I slutet av 2016 förvärades 100 procent av aktierna i den svenska biogasproducenten Swedish Biogas International. Förvärvet gjorde Gasum till den största producenten av biogas i Norden. Swedish Biogas International AB döptes om till Gasum AB.

  LÄS MER: Gasum vill öka produktionen i Sverige

  Relaterade artiklar

  Till toppen