Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 19 November 2017

  Krisen för biogasen ökar bristen på biogödsel

  Krisen för biogasproducenterna kan komma att strypa produktionen av biogödsel, och hämma omställningen till ekologisk odling.

   Inlastning av majssubstrat i plansilo på Jordberga biogasanläggning.
  Inlastning av majssubstrat i plansilo på Jordberga biogasanläggning. FOTO: TorbjörnEsping

  Livsmedelsstrategins mål om 30 procents ekologisk areal till 2030 är hotat på grund av brist på ekologisk gödsel. Odlare har svårt att få tag i stora mängder gödsel och priserna har rakat i höjden.

  Svenska biogasanläggningar producerar inte bara biogas utan också stora mängder gödsel.

  Under 2016 producerades drygt 4 miljoner ton rötrest varav ungefär hälften användes som gödningsmedel.

  Totalt användes 100 procent av rötresten från gårdsanläggningarna och 96 procent av rötresten från samrötningsanläggningarna som biogödsel.

  Lägre priser

  Men marknadspriset på biogas har enligt vad ATL erfar gått ned 30 procent, vilket gör att många biogasanläggningar är olönsamma.

  LÄS MER: Jordberga tvingas nobba böndernas grödor

  Till exempel Jordberga biogas som går på sparlåga och hotas av nedläggning, men som skulle kunna producera 110 000 ton flytande biogödsel, som räcker till cirka 4 000 hektar. Just på Söderslätt är det ont om animalieproduktion och därmed naturlig gödsel.

  – För de som tycker att tillgången på ekologisk godkänd växtnäring har varit begränsande för att satsa på ekoodling kan man säga att Jordberga har öppnat upp en möjlighet, säger Lars Sjösvärd på Gasum som även producerar biogödsel i Örebro, Lidköping och Katrineholm.

  – Ekologisk odling expanderar där det finns tillgång på konkurrenskraftigt prissatt näring, typ biogasanläggningar, säger Mats Eklund, professor i miljöteknik på Linköpings universitet.

  Eftertraktad produkt

  Enligt Kjerstin Ekvall, på skånska Sysav är det fler och fler anläggningar som får biogödseln godkänd för ekoproduktion.

  – Det är många lantbrukare som vill ställa om, men det saknas gödselmedel. Det är en eftertraktad produkt, säger hon.

  LÄS MER: ”Danska konkurrensen är förödande”

  Skulle den grundläggande lönsamheten för biogasproduktion inte förbättras kan det påverka produktionen och därmed utbudet av biogödsel runt om i Sverige.

  Jordberga har bara varit i drift några år. Och Lars Sjösvärd på Gasum efterlyser långsiktiga styrmedel som gör att lantbrukare som vill ställa om till ekologisk odling kan lita på tillgången på biogödsel.

  – Man måste vara trygg i att biogasanläggningen har en livskraftighet. Annars står man där och har ställt om sin gård och så har man plötsligt ingen biogödsel. Då faller den kalkylen.

  LÄS OCKSÅ: Avfall kan bli kattströLÄS OCKSÅ: Låt inte danskarna knäcka biogasenLÄS OCKSÅ: Här blir gödsel till strö

  Biogödsel

  Biogödsel är ett totalgödselmedel och är rikt på både näringsämnen och mullämnen. Produkten är tillåten att använda i Kravcertifierad och ekologisk produktion. Här nedan är näringsvärdena från biogödseln från Jordberga. Källa: Gasum.

  Totalkväve: 4,5 kg/ton

  Totalfosfor: 0,7 kg/ton

  Kalium: 2,6 kg/ton

  Svavel: 0,4 kg/ton

  Magnesium: 0,3 kg/ton

  Kalcium: 0,9 kg/ton

  TS: 6,2 procent

  Organisk halt: 76 procent av TS

  Läs mer om

  Till toppen