Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Skog 30 oktober 2017

  Miljödomstolen friar Stora Enso för miljöskada

  Mark- och miljödomstolen slår fast att brand genom gnistbildning vid markberedning inte kan medföra ansvar för miljöskada. Därför har Stora Enso inte ansvar för den stora skogsbranden i Västmanland 2014, rapporterar SVT Västmanland.

  FOTO: Per Groth

  Försäkringsbolagen har krävt drygt 300 miljoner kronor av Stora Enso då de anser att skogsbolaget är skyldig till att branden startades.

  Pengarna motsvarar de ersättningar som försäkringsbolagen betalat ut till de markägare som påverkades av branden.

  Inte skadeståndsskyldig

  Mark- och miljödomstolen slår nu fast att Stora Enso inte har ansvar för miljöskada i samband med den stora skogsbranden i Västmanland 2014, därmed blir företaget inte heller skadeståndsskyldigt, uppger SVT.

  – Slutsatsen att brand som orsakats på detta sätt inte är en miljöskada innebär att skadeståndsfrågan får prövas av allmän domstol och inte Mark- och miljödomstolen, uppger Elisabet Wass Löfstedt, en av domarna i målet, i ett pressmeddelande.

  Domstolens slutsats är att den gnistbildning som uppkommer vid markberedning inte är så kraftfull att den kan förväntas orsaka brand.

  LÄS OCKSÅ: Försäkringsbolagen vill ha 300 miljoner av Stora EnsoLÄS OCKSÅ: Här ska Sveriges största lövskog växa framPREMIUM: Nya Maxxum – en lättviktare med klös

  Relaterade artiklar

  Till toppen