Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 april

  Mer till biogas och solceller i vårändringsbudgeten

  Regeringen föreslår ett utökat stöd för biogasproduktion med 270 miljoner kronor i år.

   Finansminister Magdalena Andersson (S).
  Finansminister Magdalena Andersson (S). FOTO: Ann Lindén

  2018 kommer även biogasproducenter med andra rötningssubstrat än gödsel, som matavfall eller slam, kunna få stöd för sin produktion. Regeringen lägger i år 270 miljoner kronor till de 80 miljoner som redan är avsatta för det så kallade metangasreduceringstödet.

  Tillskottet är tänkt att hjälpa svenska biogasproducenter att palla konkurrensen från danska producenter som har gynnats både av ett statligt stöd och det svenska konsumtionsstödet. Jordbruksverket får också 4 miljoner kronor extra för att hantera de nya ansökningarna.

  − Vi tar också viktiga steg mot ett fossilfritt Sverige där regeringens mål är att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Vi ger ett ökat stöd till biogasproduktionen för den svenska biogasen är just nu under hård konkurrens av den danska, sa finansminister Magdalena Andersson (S) när hon presenterade vårbudgeten och vårändringsbudgeten vid en presskonferens i går morse.

  Bara i år

  Vårändringsbudgeten gäller bara för innevarande år och säger ingenting om vilket stöd som kommer att ges kommande år. För att stärka konkurrenskraften i biogasproduktionen på längre sikt tänker regeringen tillsätta en utredning som bland annat ska titta på marknadsförutsättningar och potentiella styrmedel.

  Investeringsstödet för att installera solceller får också ett tillskott i år, 170 miljoner kronor till de 975 miljoner som redan är tilldelade. Pengarna ska bland annat gå till länsstyrelserna för att administrera stödet vars popularitet skapat köer.

  – Det pågår just nu en solcellsrevolution i Sverige och då behöver länsstyrelserna snabbare kunna handlägga detta, det finns väldigt många som ansöker om det här stödet, sa Magdalena Andersson.

  Mer detaljer i höst

  Budgeten bygger på en överenskommelse mellan den rödgröna regeringen och Vänsterpartiet.

  Vårbudgeten är alltid inriktad på mer övergripande riktlinjer och förutsättningar för den ekonomiska politiken, med förändringar för innevarande år i vårändringsbudgeten. Detaljerade förslag med längre livslängd läggs i höstbudgetpropositionen, som i år kommer efter riksdagsvalet.

  LÄS OCKSÅ: Här tankas traktorn med egen biogasLÄS OCKSÅ: Dansk biogas golvar den svenska

  Läs mer om

  Till toppen