Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 10 september 2019

  Krismöte på Öland efter torkan

  LRF kallar nu till krismöte efter torka och foderbrist på Öland. Denna sommar har varit ännu värre än förra årets rekordtorra sommar.

   Förra året räddades Öland av att regn kom under slutet av augusti vilket gav en bra tredje skörd. I år ser läget inte alls lika bra ut för den tredje skörden. Arkivbild.
  Förra året räddades Öland av att regn kom under slutet av augusti vilket gav en bra tredje skörd. I år ser läget inte alls lika bra ut för den tredje skörden. Arkivbild. FOTO: Alexander Weimar

  På många håll har årets sommar varit bättre för lantbruket än den rekordtorra och varma sommaren 2018, men på Öland har det varit värre.

  – En skillnad är att vi fick en bra tredjeskörd förra året då det började regna i slutet på augusti. Nu har vi inte fått regn på länge här ute på Öland så det ser illa ut för den tredje skörden. Dessutom har vi 2018 i bakluckan, som slog hårt mot ekonomin för många lantbrukare, säger Caroline Eriksson, lantbrukare och ordförande för LRF i Borgholm.

  Grovfoderbrist

  Som ATL tidigare skrivit om råder det grovfoderbrist på Öland, något som ön också hade problem med under förra sommaren.

  – Vi löste det då med att köpa in kraftfoder som ersättare till grovfodret. Sedan köpte vi även in mycket halm. Men vi räddades av den tredje skörden, vilket vi troligtvis inte kommer att kunna göra den här gången, säger Caroline Eriksson.

  Krismöte

  Nu kallar LRF lantbrukare till krismöten som kommer äga rum i morgon onsdag 11 september och tisdag 17 september.

  – Vi känner att vi måste samlas och gå igenom olika lösningar som kan finnas. Det är många lantbrukare som är oroliga men också andra aktörer som märker att det är väldigt torrt och att lantbruket har det svårt, säger Caroline Eriksson.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen