Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 juli

  Fotade skyddsobjekt med åtelkamera

  En missriktad åtelkamera gjorde att en lantbrukare utanför Örebro tvingades betala 2 700 kronor i dagsböter. Anledningen? Han råkade fota av ett skyddsobjekt – vilket är stängt förbjudet.

   Åtelkameran riktades av misstag mot ett skyddsobjekt när lantbrukaren skulle försöka lokalisera sin kalv. (Arkivbild, kameran på bilden har ingenting med den aktuella händelsen att göra.)
  Åtelkameran riktades av misstag mot ett skyddsobjekt när lantbrukaren skulle försöka lokalisera sin kalv. (Arkivbild, kameran på bilden har ingenting med den aktuella händelsen att göra.) FOTO: Pelles Photo/TT

  Det var i samband med att lantbrukaren skulle söka rätt på en bortsprungen kalv som han placerade ut åtelkameran på alla möjliga tänkbara ställen för att försöka lokalisera djuret.

  Kameran sattes bland annat upp i anslutning till sprängmedelsfabriken i Gyttorp, ett känt skyddsobjekt, som lantbrukaren hade bott granne med i 30 år, rapporterar Sveriges Radio. Kameran råkade fotografera delar av staketet, och för detta blev lantbrukaren polisanmäld.

  – Jag hade ju inte en tanke på att det var ett skyddsobjekt, utan jag har ju varit där så mycket. Jag tänkte aldrig på att det var något olagligt jag höll på med, säger lantbrukaren till radion.

  Läs mer om regler för kameraanvändning: Detta krävs för att få kameraövervaka gården

  Även om företagets VD delar uppfattningen att den aktuella händelsen berodde på att lantbrukaren var ouppmärksam ledde polisanmälan ändå till att lantbrukaren tvingades betala 2 700 kronor i böter. Någon anledning att ta strid för sin sak såg lantbrukaren aldrig, eftersom han befarade att det skulle leda till att han förlorade ännu mer pengar.

  För Sveriges Radio uppger lantbrukaren också att kalven hittades till slut och att den har hållit sig innanför staketet sedan dess.

   Lantbrukaren använde kameran för att försöka lokalisera sin kalv. Arkivbild.
  Lantbrukaren använde kameran för att försöka lokalisera sin kalv. Arkivbild. FOTO: Kristina Hansén

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen