Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Teknik 13 januari

  Detta krävs för att få kameraövervaka

  Även om den nya kameralagen har gjort det enklare att övervaka på gårdsnivå, finns det fortfarande många aspekter som man måste vara medveten om innan man sätter i gång.

  – Grunden är att man ska kunna förklara varför man filmar, säger Nils Henckel, jurist på Datainspektionen, om den nya kamerabevakningslagen.

   Skyltar är alltid ett måste när man ska sätta upp övervakningskameror.
  Skyltar är alltid ett måste när man ska sätta upp övervakningskameror. FOTO: Fredrik Stork

  Principen bygger alltså på att man ska ha vettiga skäl för att filma, förklarar Nils Henckel. Och det lär många lantbrukare ha. Men det betyder inte att det är fritt fram att bara sätta upp kameror.

  – Filmar man stängda ytor där man förvarar traktorer är det inga känsliga områden. Men har man däremot till exempel en vandringsled som går i närheten så hamnar frågan i ett annat ljus. Då ska man väga integritetsintresset högre, och i allmänhet får man inte filma folk som utför rekreation.

  Med anställda på gården följer också viss problematik. Speciellt om utrustningen skulle kunna användas för att övervaka anställda, vilket alltid är strängt förbjudet.

  Grundprincipen är att man bara får titta på filmmaterialet när något har inträffat.

  – Skyltar är också ett måste, säger Nils Henckel.

  Med besökande skolklasser eller ridverksamhet som riktas till barn blir besluten ofta ännu mer komplicerade för den enskilde lantbrukaren, eftersom just övervakning av barn betraktas som särskilt känsligt. Att man har som rutin att bara gå igenom filmmaterialet när något har inträffat betraktas nämligen inte som ett giltigt argument. Däremot kan man programmera kamerorna så att de bara filmar i området under sena kvällar och nätter när barnen inte är på gården.

  På samma sätt är det även känsligt att rikta kamerorna så att de utgör ett intrång i grannarnas privatliv. Och är det tal om så avancerad utrustning som ansiktsigenkänning, krävs det i regel samtycke från den man ska identifiera.

  Även vid användning av nummerplåtsavläsning måste man kunna argumentera för behovet.

  – Man ska veta varför man filmar och alltid fundera på om man kan lösa problemet på andra sätt inom rimliga ekonomiska gränser innan man tar till kameraövervakning. Uppstår det osäkerheter kan man alltid bolla frågorna med oss, säger Nils Henckel.

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen