Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 14 december 2018

  Lång väg till obligatorisk ursprungsmärkning på krogen

  Att övertyga resten av EU om att Sverige ska få ensidigt införa krav på ursprungsinformation på restaurang kommer inte att bli lätt, eller billigt, konstaterar Livsmedelsverket.

  FOTO: Kicki Nilsson / IBL Bildbyrå

  Det återstår mycket arbete innan obligatorisk ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang kan införas, om det överhuvudtaget är möjligt. Det framgår av en rapport från Livsmedelsverket, gjord på beställning av den rödgröna regeringen. Myndigheten har tittat på EU:s lagstiftning, liknande försök i andra EU-länder, intresset från olika delar av livsmedelskedjan, kostnaderna för staten att få en ansökan godkänd på EU-nivå och kostnaderna för restaurangnäringen att leva upp till ett obligatorium.

  Livsmedelsverket rekommenderar att Sverige använder konsumentintresset som argument för att få införa ett ursprungsmärkningskrav som inte täcks av EU:s harmoniserade regler. För att det ska gå hem hos andra EU-länder, och EU-kommissionen som är den institution som ger det slutgiltiga godkännandet, måste det göras en konsumentundersökning som visar att det finns ett stort konsumentintresse för det.

  Vänta in finskt försök

  Innan ansökan görs måste det också göras klart exakt vad ursprungskravet ska omfatta. Vilka typer och förädlingsgrader av kött, vilka typer av serveringar och hur ska informationen presenteras? Gränserna för kravet avgör också kostnaderna för de runt 60 000 restauranger och offentliga kök som skulle omfattas. Det finns i dag inga EU-krav på att kött som ingrediens ska ursprungsmärkas, vilket gör ett sådant obligatorium mycket dyrare för krogvärlden att rätta sig efter.

  Finland har en ansökan om ursprungsinformation för kött på restaurang liggande hos EU-kommissionen. Livsmedelsverket anser att det är bäst att vänta med arbetet med en ansökan tills det är klart hur den tagits emot.

  Relaterade artiklar

  Till toppen