Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 27 mars 2018

  Vinnarstallets kalkyl sågas

  Det vinnande bidraget i byggtävlingen, som ger bra vinst redan vid mjölkpriset 2,40 kronor kilot, upprör delar av Mjölksverige.

  Tävlingsformen med priser utdelade av prins Carl Philip bidrar till att ge officiell status och glans åt vad Stefan Gård, ordförande i Sveriges Mjölkbönder, tycker är en lek med siffror.

   Vinnarkonceptet i Jordbruksverkets stalltävling kom från Magnus Carlman och Martin Lindeqvist. Det har plats för 545 årskor. Investeringskostnad efter investeringsstöd: 49 800 kronor.
  Vinnarkonceptet i Jordbruksverkets stalltävling kom från Magnus Carlman och Martin Lindeqvist. Det har plats för 545 årskor. Investeringskostnad efter investeringsstöd: 49 800 kronor.

  Han reagerar på att Växa Sverige i sitt koncept, som han tycker, okritiskt accepterat Jordbruksverkets förutsättningar i tävlingen och då speciellt att använda priset 2,40 kilot som grundpris i driftskalkylen.

  – Visst kan priset sjunka till 2,40 kilot, men det är en utopi att tro att man kan få lönsamhet vid det priset. De löpande kostnaderna i driftskalkylen är problemet, de är inte realistiska, säger Stefan Gård och fortsätter:

  – Vad sänder det för signaler till handeln att vi går ut med att det går att producera mjölk till det priset? Det är absolut inte okej.

   Stefan Gård, Sveriges Mjölkbönder.
  Stefan Gård, Sveriges Mjölkbönder. FOTO: yvind Lund /lund@fotografiska.com /+46(0)703140213

  Verkliga siffror

  Men siffrorna som används i driftskalkylen i vinnarkonceptet är i högsta grad verkliga. De är hämtade direkt från bokföringen hos Ingelstad Agri, berättar Sara Lundberg på Växa Sverige. Hon har varit projektledare i gruppen inom Växa som arbetade fram det vinnande konceptet.

  – När det fanns siffror från den existerande driften, till exempel på grovfoderproduktionen, så använde vi dem. Resten kom från de förutsättningar som Jordbruksverket hade gett oss. Eller om faktiska siffror saknades, från forskningen. För att uppnå kalkylresultatet krävs att allt ligger på topp samtidigt, vilket är oerhört svårt, men inte omöjligt, säger Sara Lundberg.

  Hårt skruvad kalkyl

  Hon framhåller att tävlingskonceptet inte är en typkalkyl, utan hårt skruvat efter de förutsättningar som gällde i tävlingen.

  – Det är inget statement om mjölkpriset. Jag har svårt att tro att vår rapport ska påverka det globala mjölkpriset. Det är större sannolikhet att det påverkas av hur klimatet förändras i Oceanien, säger Sara Lundberg.

   Sara Lundberg, Växa Sverige.
  Sara Lundberg, Växa Sverige. FOTO: Marcus Frennemark

  Hon vill uppmana till läsning av rapporterna från tävlingen för att leta efter inspiration till sådant som kan förändras i det egna företaget:

  – Vad kan du som företagare hitta för smarta lösningar, kanske från managementbiten, upphandlingen eller sinkoavdelningens design? Leta efter lösningar att kopiera och dra nytta av.

  Läs också: Vinnarna om egna konceptet: ”Orimligt”LÄS OCKSÅ: Priser till ekonomiska byggareLÄS OCKSÅ: Han tävlar i att bygga smartaste djurstalletLÄS OCKSÅ: Nu har han satt sin första potatisLÄS OCKSÅ: Hjälp ATL att granska slaktköerna

  Relaterade artiklar

  Till toppen