Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 16 juli

  Kriminella gäng fejkar svinpest i Kina

  Kriminella gäng placerar döda grisar på kinesiska gårdar och sprider rykten om nya utbrott av afrikansk svinpest, enligt landets myndigheter. De fejkade utbrotten drabbare lantbrukare hårt – många tvingas sälja sina friska grisar till underpris.

   Grisbeståndet i Kina beräknas totalt minska med uppemot 200 miljoner grisar i år, på grund av svinpesten.
  Grisbeståndet i Kina beräknas totalt minska med uppemot 200 miljoner grisar i år, på grund av svinpesten. FOTO: Mostphotos

  Den afrikanska svinpesten har redan drabbat Kina hårt, men nu har det dykt upp ett nytt problem. I förra veckan gick Kinas jordbruksdepartement ut med uppgiften att kriminella gäng i landet fejkar utbrott av svinpest på gårdar som inte är drabbade av sjukdomen, rapporterar Reuters.

  Det misstänkta bedrägeriet går ut på att döda grisar placeras ut på gårdarna och därefter sprider gängen rykten om att djuren smittats av afrikansk svinpest. Gängen kan därför köpa grisarna till kraftigt underpris – något som enligt departementet för jordbruks- och landsbygdsfrågor är extremt skadligt för jordbruket. I ett uttalande uppmanar departementet lokalbefolkningen att vara vaksamma och skicka in tips för att hindra att fler falska utbrott sker.

  Afrikanska svinpesten har slagit hårt mot Kina och i våras visade siffror från Chinese Ministry of Agriculture and Rural Affairs (MARA) att antalet grisar i landet hade minskat med 16,6 procent i februari jämfört med samma månad 2018. Grisbeståndet i Kina beräknas totalt minska med uppemot 200 miljoner grisar i år, på grund av svinpesten.

  Relaterade artiklar

  Till toppen