Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 12 februari 2018

  KL-trä kan hålla inbrottstjuvarna borta

  Korslimmat trä, så kallat KL-trä, används ofta som golv, väggar och tak i byggnader i offentliga miljöer. Nu visar tester att träet också kan vara ett effektivt sätt att göra det svårt för inbrottstjuvar.

  FOTO: Rolf Segerstedt

  Kofot, yxa, kniv och ren och skär vilja. Allt detta fick Martinssons väggar i KL-trä utstå innan de certifierades för inbrottsklass 2 och 3, det rapporterar Byggnorden.

  – Det är svårt att yxa sig igenom när träets lameller byter riktning. Inbrottsklassningen är ytterligare ett argument varför man ska välja att bygga i KL-trä, utöver att det är klimatsmart och mångsidigt, säger Daniel Wilded, produktchef på Martinsons, till Byggnorden.

  Utrustas med yxa och kofot

  Med hjälp av tillhyggen som kniv, yxa och kofot testades väggarna för hur väl de står emot inbrottsförsök. För att klara klass 1 krävs att väggen under en kort tid kan stå emot kniv och handstyrka. Nästa utmaning är att ”tjuven” med hjälp av enhandsyxa och kofot på fem minuter ska kunna hugga ett hål tillräckligt stort för en människa att ta sig igenom.

  Enligt testerna klarade KL-träväggen på 60 mm inbrottsklass 2 och väggen på 120 mm och uppåt klarar klass 3, skriver Byggnorden.

  LÄS OCKSÅ: Inbrotten på byggarbetsplatser ökarLÄS OCKSÅ: Traktorligan slår till över hela SverigeLÄS OCKSÅ: Stal maskiner för 4,5 miljoner

  Relaterade artiklar

  Läs mer om

  Till toppen