Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 17 mars

  Jordbruksverket stämmer av coronaläget i djurhälsovården

  Jordbruksverket kontaktar nu djurhälsovården för att få en bild av tillgången på bland annat skyddsmaterial och mediciner. Hos Distriktsveterinärerna strular leverantörens leveranser av handsprit.

   Medan sjukhusen och Socialstyrelsen larmar om brist på skyddsmaterial för vårdpersonal undersöker Jordbruksverket hur tillgången ser ut inom djurhälsovården. Arkivbild.
  Medan sjukhusen och Socialstyrelsen larmar om brist på skyddsmaterial för vårdpersonal undersöker Jordbruksverket hur tillgången ser ut inom djurhälsovården. Arkivbild. FOTO: Tomas Brodin

  Konsekvenserna av coronavirusets framfart är många. Medan sjukhusen och Socialstyrelsen larmar om brist på skyddsmaterial för vårdpersonal undersöker Jordbruksverket hur tillgången ser ut inom djurhälsovården.

  Jordbruksverket vill ha en allmän bild av läget. Det handlar om hur det ser ut med material och även mediciner för att kunna behandla lantbrukets djur.

  – Vi undersöker om det finns brist på något. Summeringen av läget kan bli sekretessbelagt men det är viktigt att vi kan flagga detta vidare till MSB och Socialstyrelsen, säger Catrin Molander, chef på Jordbruksverkets beredskapsenhet.

  Brist på handsprit

  Distriktsveterinärerna meddelar att de har svårt att få tag i handsprit och viss skyddsutrustning från leverantören. Situationen har ändrats snabbt.

  – Läget såg bra ut för en och en halv vecka sedan men nu har leverantören problem och det är brist på till exempel handsprit. Vi håller på med inventeringar av lager ute på våra mottagningar. Men vi har ett förråd, säger Robert der Horst, biträdande chef på Distriktsveterinärerna till ATL.

  Leveranserna av läkemedel till djur fungerar som vanligt.

  – Det är hittills inget bekymmer. Det har vi stämt av med vår läkemedelsleverantör, säger han.

  Känsligt läge i livsmedelskedjan

  Jordbruksverkets beredskapsenhet har tät kontakt med många myndigheter och LRF. I dagsläget finns ingen större oro för att många människor i primärproduktionen ska bli smittade av coronaviruset.

  – Vi tror inte att det är jätteallvarligt i det här läget. Där är det mycket ensamarbete. Då är det värre för livsmedelskedjan, säger Catrin Molander.

  Hur ser det ut i livsmedelsbranschen?

  – Det finns en stor vilja att hålla verksamheterna igång. Det är detta som Folkhälsomyndigheten pratar med om att sprida ut smittspridningen. Det är viktigt att lagom många är sjuka. Det skulle kunna bli stora störningar generellt för livsmedelsförsörjningen om vi stänger skolor och förskolor så att många behöver stanna hemma.

  Relaterade artiklar

  Till toppen