Gå till innehåll
 • svg_comments atlicons_arrow svg_facebook svg_linkedin svg_mail atlicons_menu svg_playsvg_search atlicons svg_twitter atlicons_facebook_f atlicons_login dlp-lrftag
  Lantbruk 13 juni 2018

  Jordbruksverket ger dispens för att skörda träda

  På grund av extrem torka får lantbrukare nu klartecken att skörda ekologiska fokusarealer och viss träda. Jordbruksverket har beslutat om ett generellt undantag som börjar gälla omedelbart och det blir inga avdrag på stöden.

   Undantaget gäller för mark i träda, samt för fältkanter som är obrukade på ekologiska fokusarealer.
  Undantaget gäller för mark i träda, samt för fältkanter som är obrukade på ekologiska fokusarealer.

  Jordbruksverket meddelar att det redan nu blir tillåtet att skörda ekologiska fokusarealer och trädor utanför kompensationsområden. Dessa marker får också användas som betesmarker till djur. Det är arealer som normalt sett inte får skördas eller betas så här tidigt på året.

  Men på grund av torkan och för att undvika foderbrist har Jordbruksverket beslutat om ett undantag.

  ”Detta är ett generellt undantag. Det innebär att lantbrukare som väljer att skörda dessa arealer inte behöver anmäla det till länsstyrelsen.” skriver Jordbruksverket i ett pressmeddelande på onsdagskvällen. Det blir heller inga avdrag på stöden även om man skördar på arealerna.

  – Lantbrukare har en mycket besvärlig situation med den torra våren och försommaren. Detta är ett helt nödvändigt beslut för oss att ta som är viktigt för både lantbrukares ekonomi, djurens välbefinnande och vår livsmedelsförsörjning, säger Christina Nordin, Jordbruksverkets generaldirektör i ett pressmeddelande.

  Fortsatta diskussioner med Phil Hogan

  Bakom beslutet ligger en dialog som förts med EU-kommissionen. Landsbygdminister Sven-Erik Bucht ser beskedet som ”en liten tröst i bedrövelsen” i torkan.

  – Det är många jordbrukare som har drabbats väldigt hårt. Nu kan man rädda hem delar av skörden på det här sättet, säger han till ATL.

  Både Jordbruksverket och Näringsdepartementet fortsätter att föra dialog med EU-kommissionen. I morgon träffar Sven-Erik Bucht Phil Hogan, EU:s kommissionär för jordbrukspolitiska frågor.

  – Jag ska ha en diskussion med Hogan om vad vi kan göra mer. Det är jätteviktigt att vi kan agera väldigt snabbt i det här tuffa läget. Jag har en nära kontakt med både Jordbruksverket och LRF, säger Sven-Erik Bucht.

  För en dryg vecka sedan gick LRF ut och vädjade om att Jordbruksverket skulle ge generell dispens för att lantbrukare skulle få skörda fler arealer.

  – LRF uppskattar Jordbruksverkets snabba besked om skördedispens. Torkan under maj och juni har satt många lantbrukare i en mycket besvärlig situation och därför är alla möjligheter att förbättra foderläget mycket välkomna, säger LRF:s ordförande Palle Borgström i ett uttalande.

  LÄS OCKSÅ: Här behövs en tankbil om dagenLÄS OCKSÅ: Allt fler nödrop från bönder i torkan

  Dessa arealer påverkas

  * Träda och obrukad fältkant på ekologisk fokusareal

  Lantbrukare får nu skörda eller beta på arealer som annars inte får användas före den 16 juli respektive den 1 augusti.

  * Övrig träda

  Lantbrukare får nu skörda på arealer som annars inte får slås av mellan 1 mars och 30 juni.

  OBS! De regler som gäller kompensationsstödet och skyddszoner påverkas inte av undantaget och är därför fortfarande viktiga att följa.

  Källa: Jordbruksverket.

  Till toppen